De mooiste eend van Nederland?

Wat vind jij de mooiste eend van Nederland? De pijlstaart misschien? Of de krakeend met dat ragfijne verenpatroon? De slobeend met zijn bijzondere snavel? Of de mandarijneend soms? Nou ja, die laatste doet voor mij niet mee. Dit Chinese eendje is ooit ontsnapt en plant zich nu ook in het wild voort. Voor mij gooit de wintertaling hoge ogen. Kijk eens naar de kop. Nu eens iriseert de boog groen, dan weer blauw. Kijk eens naar de grijze veren op zijn rug. Minstens zo’n fijn patroon als bij de krakeend. En dan de kont. Prachtig geel, maar ik zie nu pas dat het eigenlijk twee gele vlekken zijn. We hebben het overigens wel over de mannetjes. De vrouwtjes zijn bruin, zoals gebruikelijk bij eenden. Is de wintertaling voor mij de mooiste eend van Nederland? De zomertaling gooit wat mij betreft ook hoge ogen, maar of ik die ooit zo dichtbij ga krijgen als hier vanuit de exquise vogelkijkhut in Inlaag Keihoogte bij Wissenkerke (Noord-Beveland)? Het is natuurlijk een wat triviale vraag die onmogelijk te beantwoorden is. Laat ik voor mezelf concluderen dat ik graag een wintertaling zie. En als ze zo dichtbij komen als in deze opname, dan is mijn dag geslaagd.