Moerasvogels herkennen in het voorjaar

In het voorjaar laten vrijwel alle zangvogels zich van hun meest uitbundige kant horen. Ook in de moerasgebieden zwelt hun zang dan aan. Ik adviseer je om in de periode april tot half juni zeker eens een moerasgebied als de Biesbosch of Zouweboezem te bezoeken. Overigens arriveert de ene zangvogel een stuk eerder dan de andere. De blauwborst bijvoorbeeld kun je soms begin maart al zien in onze moerasgebieden, terwijl de bosrietzanger vaak pas eind april of zelfs begin mei arriveert.

Moerasvogels herkennen. Raadt ze in dit filmpje!

Herken jij de zestien zangvogels in het filmpje hieronder? Ik heb zeventien vogels op een rijtje gezet, waaronder eentje die geen zangvogel is. In het filmpje vind je geen namen, maar nummers. En die nummers komen overeen met de nummers die je onder het filmpje ziet met daarbij de juiste vogelsoort en een korte toelichting. In de korte toelichting vind je ook een uitgebreider filmpje zodat je die soort nog beter kunt leren herkennen. Ga deze maand lekker naar buiten en probeer deze moerasvogels te zien en te horen!

Oplossing van de moerasvogels in dit filmpje

Leefgebied

Veel moerasvogels kun je ook bij jou in de buurt zien. Bijvoorbeeld in de rietkraag langs de sloot of vaart in de polder, langs de gracht of sloot. Rietzanger en kleine karekiet vinden daar vast een plaats om te broeden. Andere moerasvogels zijn wat kieskeuriger. De snor bijvoorbeeld, de sprinkhaanrietzanger en de blauwborst. Die hebben uitgestrekte rietvelden nodig.

Nog meer vogelspelletjes?

Vind je het trouwens leuk om nog zo’n raadsel te doen, probeer dan deze eenden eens te herkennen, de zangvogels van het vroege voorjaar, zangvogels in juni en steltlopers in de zomer. Wil je nog meer vogels leren herkennen, bekijk dan ook mijn videokanaal op YouTube.