Over mijn zoektocht naar de ijsduiker in Den Haag

Zoals je ziet prijkt onder dit bericht een opname van een nijlgans. Zo’n exoot uit verre landen, tegenwoordig een gewillige prooi voor zeearenden in de Hollandse delta. Het is een fraai dier. Vrouw en kinderen zijn onder de indruk van zijn verschijning. Ik vind hem ook wel mooi, zo in de stromende regen, maar liever had ik over de Trekvaart achter de nijlgans de ijsduiker voorbij zien peddelen. Want speciaal voor deze bijzondere wintergast reisde ik vanmorgen af naar Den Haag. De wateren rond treinstation Den Haag HS heb ik vanwege de gestage regen met de auto afgespeurd. Zelf kan ik nog wel een druppeltje hemelwater velen, maar mijn videocamera legt al snel het loodje in natte omstandigheden. Wil je de ijsduiker in Den Haag gaan bekijken, kies dan een droog moment uit. Ga in ieder geval te voet, te fiets of op de brommer zodat je alle hoekjes kunt afspeuren. Bijkomend voordeel van droog weer is dat dan ook andere vogelaars actief zijn. Zie je een groen gekleed persoon met verrekijker of kanon van een fotocamera rondlopen, dan heb je een collega ontmoet. En vragen staat altijd vrij. Laakhaven, Binckhorst en de Trekvliet (Haagvliet), daar zwemt de ijsduiker zijn rondjes en vist hij rivierkreeften uit het water. Het moet een bijzonder tafereel zijn hoor. De wateren in de Haagse binnenstad zijn erg smal, de ijsduiker komt haast over je schoenen zwemmen. Tot kwart over tien gaf ik mezelf zodat ik om half elf op ons kantoor in Zoetermeer kon zijn. Kwart over tien verstreek en de schone belofte van een ijsduiker aan mijn voeten werd niet vervuld. Wel een nijlgans dus, nou ja, ook mooi zoals je ziet. Toen ik verslag uitbracht aan mijn collega’s en ik waarneming.nl opende, was de eerste melding zojuist ingevoerd.

nieuwe natuuurboeken

Vogels kijken in de stad
Wat me tijdens mijn tocht door de Haagse binnenstad opviel, was het grote aantal vogels dat je ziet. Het zijn weliswaar meestal niet de meest bijzondere vogels, maar de close-up van de nijlgans toont aan dat ook gewone vogels mooi zijn. Het vraagt alleen andere aandacht van je. Aandacht voor verenkleed, kleur ogen of gedrag in plaats van de focus op zeldzame soorten. Sportvissers hebben allang ontdekt dat je in binnensteden vaak prima kunt vissen zonder dat je meteen altijd kanjers van karpers omhoog takelt. Urban fishing wordt dat genoemd in tijdschriften over sportvissen. Urban birdwatching lijkt me een mooie tegenhanger voor vogelaars. Lekker genieten van meerkoet, waterhoen, halsbandparkiet, fuut, kokmeeuw, zilvermeeuw, spreeuw, kauw en aalscholver. Terug naar de essentie van vogels kijken: gewoon genieten van een mooi dier. Probeer het maar eens.