Het is half september en tijdens elke natuurwandeling kom ik nog hommels en bijen tegen. In Nederland leven ongeveer 360 soorten bijen en zolang het zomers weer aanhoudt, vliegen ze gewoon door. Ik vind altijd maar lastig om hommels en bijen te herkennen. Ik heb de indrukwekkende Veldgids Bijen op de plank staan, maar die is wel heel erg indrukwekkend. De Minigids Bijen en Hommels van Maureen Kemperink staat me ook wel aan. Die vermeldt 67 soorten en daar kom je al een aardig eindje mee in de natuur. Lekker makkelijk om mee te nemen en ook nog eens heel informatief.
Maureen Kemperink is zo ongeveer geboren in een bijenkast, want dochter van een imker. Grote kans dat je dan een bovengemiddelde kennis van bijen mee krijgt. Ze is ook een ervaren natuurschrijver. Eerder publiceerde ze bijvoorbeeld het boek Stadstuinieren en werkte ze mee aan tal van andere interessante natuurboeken. In de serie Minigidsen zijn trouwens ook nog andere delen verschenen, bijvoorbeeld over Boerenlandvogels.
Nu ligt de Minigids Bijen en Hommels voor me. Het heet een minigids en is een praktische, uitvouwbare kaart. Weegt niets, vouw je tot een klein formaat en bevat geen overdaad aan vermoeiende details. Afbeelding, naam en vliegtijd worden van de soorten vermeld. Met daarbij in symbooltjes of de bij of hommels een onder- of bovengronds nest heeft, in welk biotoop je de soort tegenkomt en zelfs in welke Nederlandse provincies. Een Minigids Bijen en Hommels voor het noordelijke deel van de Lage Landen dus.
Grote koekoekshommel, wimperflankzandbij, schoffelbloedbij, heidebrondsgroefbij, heideviltbij en resedamaskerbij. Zomaar wat illustere namen van fascinerende bijen en hommels. Hoewel het met de insecten in Nederland niet heel goed gaat, kun je ze nog altijd in ons land tegenkomen. Gelukkig maar, want het zijn prachtige insecten. Die ook nog een heel belangrijke vol vervullen in de natuur, namelijk het bestuiven van planten (waarover je ook leest op de Minigids Bijen en Hommels).
Zuinig moeten we zijn met onze bijen en hommels. Een beetje natuur-inclusief leven past daar zeer wel bij. Bij-vriendelijke planten in de tuin aanplanten bijvoorbeeld. Een rommelhoekje in de tuin. En water, ook belangrijk. Dit soort van tips voor een bijenvriendelijke tuin krijg je ook mee in de Minigids.
Ontwikkeld in samenwerking met de Bijenstichting, dat staat garant voor kwaliteit. En dan ook nog eens een heel schappelijk prijsje. Heb je (ook) oog voor bijen en hommels tijdens je verblijf in natuur en tuin, dan de Minigids Bijen en Hommels in je broekzak stoppen. Zie je er eentje op een bloem dan heel eenvoudig de kaart openvouwen op zoek naar de juiste soort. Heel praktisch en bijzonder inspirerend.
Minigids Bijen en Hommels / Maureen Kemperink / KNNV Uitgeverij / uitvouwkaart