Mijn vaste uitrusting voor een bezoek aan de Zuidpier bij IJmuiden

Een bezoek aan de Zuidpier bij IJmuiden stelt me altijd weer voor de vraag: welke spullen neem ik allemaal mee? Ik combineer vogels kijken met vogels filmen (of fotograferen) en dat stelt eisen aan de uitrusting. De combinatie van strand en pier maakt het extra ingewikkeld, zeker wanneer je vanuit ideaal perspectief wilt fotograferen. In dit artikel leg ik je uit wat mijn vaste uitrusting is als ik ga vogels filmen op de Zuidpier.

Vaste uitrusting als ik ga vogels filmen op de Zuidpier

Ga ik vogels kijken en filmen op de Zuidpier dan zijn dit de vaste spullen die ik altijd meeneem:

 1. Dikke regenjas. Op het strand ga ik het liefste liggen om vanuit laag perspectief te kunnen fotograferen en filmen. Doe je dat zonder regenjas, dan is je jas, hoe dik ook, binnen de kortste keren doorweekt. Een regenjas is echt onmisbaar, en al helemaal omdat ik de Zuidpier in najaar, winter of voorjaar bezoek, wanneer de temperaturen laag zijn.
 2. Een waterdichte broek. Je kunt ook voor een regenbroek kiezen, maar ik geef de voorkeur aan mijn gevoerde waterdichte broek. Die houdt het water ook lange tijd buiten.
 3. Mijn camera, een Sony A7 iii. Een heerlijke camera om mee te filmen.
 4. Mijn Sony FE 200-600mm objectief. In combinatie met de A7 iii kan ik het aantal millimeters opvoeren tot 600 x 1,5 (APC) x 1,5 (clear image zoom) = 1.350 millimeter. Vaak is dat niet nodig, maar het is wel handig om deze mogelijkheden te kunnen benutten.
 5. Mijn statief, in mijn geval een stevig Benro videostatief. Wel wat zwaar, maar aan de kust staat altijd wind, dus een stevig statief is bij het filmen wel gewenst om te voorkomen dat het beeld gaat trillen.
 6. Een rijstzak om op het strand vanuit het allerlaagste perspectief te kunnen filmen.
 7. Rugzak.
 8. Een vuilniszak waarin ik mijn rijstzak stop zodra ik klaar ben met filmen op het strand. Vervolgens doe ik vuilniszak met rijstzak in mijn rugzak die nu schoon blijft.
 9. Een reservebatterij voor mijn camera.
 10. Een waterfles met drinkwater.
 11. Een banaan, appel en lekker brood. Mag ik je een tip geven? Ga vooraf even langs Boulangerie Oscar. Op weg naar de Zuidpier passeer je deze verborgen parel. Werkelijk, hier kun je de lekkerste dingen kopen voor je bezoek aan de Zuidpier.
 12. Laarzen, omdat ik altijd over het strand wandel en mijn rubberen kaplaarzen hebben niets te lijden van het zoute water.
 13. Mijn verrekijker neem ik gek genoeg zelden mee. Ik heb al zoveel mee te sjouwen dat ik die vaak niet meeneem. Ik vind een verrekijker tijdens het filmen ook heel onhandig. Waar laat je de verrekijker en hoe hou je hem vrij van zand en zout water? En nu zal je ook begrijpen waarom ik mijn telescoop ook nooit meeneem… Het spreekt vanzelf dat ik verrekijker en telescoop wel mee zou nemen als ik alleen zou gaan kijken. Vaak vliegen zeevogels ver op zee en dan is een verrekijker of telescoop toch wel onmisbaar.
 14. Mijn portemonnaie om na afloop van mijn bezoek mijn parkeerkaartje te kunnen afrekenen. Vaak heb ik daarvoor ook een bezoek gebracht aan strandtent Zilt aan Zee bij de strandopgang. Vriendelijke mensen en een goede menukaart die op verschillende punten niet zo standaard is als bij heel veel andere strandtenten.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Holland? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!