Mijn uitrusting voor vogels filmen

Welke spullen neem je mee als je gaat vogels kijken? Ik kan me nog herinneren dat ik begon met vogels filmen. Zou het een bezigheid voor de lange termijn worden? Ik wist het niet en ik kocht een niet al te dure compact camera. Waar ik meer dan vijf jaar mee heb gefilmd. Toen ik de beelden zag van een full frame camera, stapte ik snel over. En kocht ik de jaren erna de nodige apparatuur die mij helpt om steeds betere beelden te schieten. In dit artikel ontdek je welke uitrusting ik mee neem als ik ga vogels filmen.

sony a7 iii uitsnede

Mijn uitrusting voor vogels filmen: mijn camera’s

Laat ik beginnen met mijn camera’s. Eerst was er dus de compact camera, een Sony Cybershot DSC- 400, een type dat niet meer te verkrijgen is, maar aardig te vergelijken is met de Panasonic Lumix DC-FZ82. Voor beginnende vogelfilmers is zo’n compact camera ideaal. Het apparaat is niet te duur en heeft een enorme zoom. Ik heb al meerdere vogelaars met zo’n Panasonic camera zien fotograferen en filmen en ik ben verrast door de prestaties.

Echter, tegen een full frame camera kan zo’n compact camera niet op. Toen iemand mij eens filmde met een Sony A7 III viel ik haast steil achterover vanwege de haarscherpe beelden. Ik aarzelde niet lang en al snel liep ik ook met een Sony A7 III rond en dat doe ik nog steeds hoewel er ondertussen een opvolger op de markt is die nog betere prestaties aflevert..

Mijn lenzen

sony 200-600 uitsnede

Eerst filmde ik nog met een Sigma 100-400 lens. Die was immers de helft goedkoper dan de Sony 200-600 lens. Maar toen ik tegen de grenzen van de Sigma lens aanliep, besloot ik om de Sony 200-600 alsnog aan te schaffen. Nu film ik haast altijd met de Sony 200-600 lens. Alleen tijdens de zomervakantie, wanneer ik hoofdzakelijks dagvlinders film, zet ik de Sigma lens op de camera. De laatste lens is een stuk lichter en stelt ook op kortere afstand scherp. Ideaal om beweeglijke insecten mee te filmen.

Superhandig: action cam

Recent heb ik nog een camera aangeschaft: een GoPro Hero 11 Black action cam. Dit is echt een super camera voor het maken van landschapsbeelden. Je zet hem met een zuignap vast op je auto. Je houdt hem in je hand als je een natuurgebied voorbij rijdt. Of je filmt het landschap terwijl je de camera omhoog laat zwenken of naar opzij draait. Soms zet ik hem op mijn gimbal en dan krijg je werkelijk heel vloeiende bewegingen. Mijn gimbal is eigenlijk te zwaar voor de GoPro, maar ik heb mijn camera met wat ijzerwerk verzwaard.

Mijn statieven

Dan mijn statieven. Ik gebruik er twee. Als ik film met de Sigma lens, gebruik ik mijn Manfrotto MK290LTA3-V Aluminium Tripod Kit. Dit statief kun je lekker compact opvouwen en is licht van gewicht. Het nadeel is dat er geen videokop op zit. Beelden willen nog wel eens behoorlijk schokken tijdens het draaien. Daar staat tegenover dat dit een ideaal statief is om lange wandelingen mee te maken. Zelfs in bergen sjouw ik dit statief moeiteloos mee, maar altijd dus met mijn lichtere Sigma lens.

Mijn zware Sony 200-600 lens durf ik niet op mijn lichtgewicht Manfrotto statief te zetten. Stel je voor dat het statief om zou vallen! Gezien het gewicht van de Sony lens lijkt me dat een heel reëel risico. Tel daarbij op dat ik niet tot de meest handige figuren behoor en dat risico groeit zelfs uit tot kolossaal. Daarom schafte ik voor het filmen van vogels met de Sony lens een super zwaar statief aan: het Benro Mach3 Statief. Dit statief heeft een draagvermogen van 20 kilo en zal niet zomaar omslaan. Zonder midden kolom is het bovendien ruim 180 centimeter hoog en dat ik voor mij hoog genoeg.

Leofoto BV-10 videokop uitsnede

Op mijn zware statief heb ik een videokop geplaatst: de Leofoto BV-10 videokop. Deze videokop draait vloeiend, zeker wanneer ik met 600 millimeter film. Crop ik en ga ik met digitale zoom naar ca. 1.300 millimeter, dan zie je bij sterke wind het beeld trillen. Dan hou ik de camera met een paraplu uit de wind of ik ga voor de camera zitten.

Mijn overige uitrusting

Camera, lens, statief en videokop, dat zijn wel de belangrijkste voorwerpen die ik meeneem als ik ga vogels filmen. Maar ik heb natuurlijk nog een aantal andere zaken die het filmen aangenamer maken:

  • De Lowepro Flipside 500 AW rugzak. Hier past mijn camera met Sony lens in. Ik heb er wat schoonmaakspullen in, een macrolensje voor het fijne werk, mijn reservebatterijen en mijn microfoontje. En natuurlijk nog wat losse ‘rommel’ die op enig moment nuttig kan zijn.
  • De Wireless Go II. Dit is een handig microfoonsetje. De ontvanger plaats je op de camera. En de draadloze microfoon clip je aan je jas of het koord van je verrekijker. Je kunt tot op tientallen meters van de camera gaan staan en nog is het geluid kraakhelder.
  • De rijstzak. Film ik vanuit de auto dan gebruik ik altijd een rijstzak die ik op het portier kan plaatsen. Dit is echt een onmisbaar ding voor in de auto.
  • Is het slecht weer en regent het in als ik de ramen van mijn auto open, dan leg ik een houten balk op mijn dashboard en de bijrijdersstoel. Ik leg mijn rijstzak op de balk en mijn camera blijft droog. Een houten balk behoort dus ook tot mijn uitrusting om vogels te filmen, althans, bij slecht weer. Stop het uiteinde van de balk dat op het dashboard rust wel in een dikke sok of een handschoen, anders krijg je krassen op je dashboard.
  • Een viskrukje. In de meeste gebieden kun je maar beter gaan zitten. Bijvoorbeeld op de Brouwersdam. Ga je zitten in plaats van staan, dan komen de vogels een stuk dichterbij. Je bent kleiner en dus minder bedreigend. Een viskrukje is niet duur, en het neemt nauwelijks ruimte in beslag. Aarzel dus niet om deze aan te schaffen.

Mijn miskopen

Dit is mijn uitrusting om vogels te filmen. Natuurlijk heb ik in de loop der jaren ook wel eens een miskoop gedaan. Of een voorwerp aangeschaft dat ik nu niet meer gebruik. Twee richtmicrofoons bijvoorbeeld die je op je camera plaatst. Maar het nadeel van een richtmicrofoon is dat ik heel dichtbij de camera moet blijven staan, anders hoor je me niet. En bovendien vangen deze richtmicrofoons betrekkelijk veel wind met ruis tot gevolg. Ooit kocht ik ook een camouflagepak dat ik niet durf te gebruiken. Zelfs al zou ik een hele dag niemand tegenkomen, in dat graspak wil ik mezelf nog niet zien.

Mijn advies

jako van gorsel met verrekijker

Ben je op zoek naar de beste spullen om vogels te filmen, dan adviseer ik je om na te gaan hoe fanatiek je gaat filmen en met welk doel. Is het puur voor jezelf, om de mooiste momenten vast te leggen, dan lijkt me een compact camera al snel voldoende. Wil je echter ook filmpjes op YouTube gaan publiceren, dan zou ik al snel de stap naar een geavanceerdere camera maken. Een APS-C camera bijvoorbeeld, of meteen een full frame camera. Kies daarbij dan altijd een goede lens en een statief dat jouw apparatuur op royale wijze ondersteunt. Dat levert ten eerste stabielere beelden op en het minimaliseert ook nog eens de kans dat je hele installatie omkiepert. Bedenk bij alles dat goedkoop vaak duurkoop is. Ook dat heb ik door schade en schande geleerd.

Ik wens je veel plezier met vogels filmen!

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!