rotganzen op de brouwersdam fotograaf sjaak huijer

Mijn eerste rotgans van het seizoen!

Het is nog september en de eerste rotganzen zijn weer in het land. Een najaar lang vogels kijken een geen rotgans gezien, is geen geslaagd najaar. Gisteren filmde ik deze rotgans aan de Brouwersdam, maar ik bleek niet de primeur te hebben. Een andere vogelaar vertelde dat hij vorige week al een groepje van tien rotganzen had gezien. Dat groepje zagen Sjaak en ik even later ook.

Binnenkort kun je op talloze plekken rond de Oosterschelde, het Veerse Meer en het Grevelingenmeer van de rotganzen genieten. Met de Waddenzee is de Zeeuwse delta één van de belangrijkste gebieden voor de rotgans om er te overwinteren.

De rotgans is helemaal aangepast aan het zoute milieu waarin hij leeft. Kijk hem eens zeesla eten. Dat hoef jij op die manier niet te doen. Er zou zich veel zout in je lijf ophopen met nierschade tot gevolg. Rotganzen eten zeesla en zeegras en drinken zelfs zout water! Het te veel aan zout dat ze binnenkrijgen scheiden ze via een speciale zoutklier bij de snavel gewoon uit. Je ziet rotganzen aan de kust regelmatig met de kop schudden. Kijk je goed, dan zie je de klodders snot in het rond vliegen. Juist, dat is het zout dat uit het lijf moet. Meeuwen doen dat trouwens ook. Ook die kunnen zeewater drinken zonder er aan te bezwijken.

De beste locaties om rotganzen te zien

Ik vroeg Barwolt Ebbinge, auteur van het geweldige boek De rotgans, wat de beste locaties in de Waddenzee zijn om rotganzen te zien. En zelf stelde ik dit overzicht samen van de beste plekken in Zeeland om rotganzen te zien.

Mijn eerste rotgans van dit seizoen

De beste verrekijkers van dit moment (gerangschikt per prijsklasse, van goedkoop naar duur):

CameraNU.nl