rotganzen op de brouwersdam fotograaf sjaak huijer

Mijn eerste rotgans van het seizoen!

Het is nog september en de eerste rotganzen zijn weer in het land. Een najaar lang vogels kijken een geen rotgans gezien, is geen geslaagd najaar. Gisteren filmde ik deze rotgans aan de Brouwersdam, maar ik bleek niet de primeur te hebben. Een andere vogelaar vertelde dat hij vorige week al een groepje van tien rotganzen had gezien. Dat groepje zagen Sjaak en ik even later ook.

Binnenkort kun je op talloze plekken rond de Oosterschelde, het Veerse Meer en het Grevelingenmeer van de rotganzen genieten. Met de Waddenzee is de Zeeuwse delta één van de belangrijkste gebieden voor de rotgans om er te overwinteren.

De rotgans is helemaal aangepast aan het zoute milieu waarin hij leeft. Kijk hem eens zeesla eten. Dat hoef jij op die manier niet te doen. Er zou zich veel zout in je lijf ophopen met nierschade tot gevolg. Rotganzen eten zeesla en zeegras en drinken zelfs zout water! Het te veel aan zout dat ze binnenkrijgen scheiden ze via een speciale zoutklier bij de snavel gewoon uit. Je ziet rotganzen aan de kust regelmatig met de kop schudden. Kijk je goed, dan zie je de klodders snot in het rond vliegen. Juist, dat is het zout dat uit het lijf moet. Meeuwen doen dat trouwens ook. Ook die kunnen zeewater drinken zonder er aan te bezwijken.

De beste locaties om rotganzen te zien

Ik vroeg Barwolt Ebbinge, auteur van het geweldige boek De rotgans, wat de beste locaties in de Waddenzee zijn om rotganzen te zien. En zelf stelde ik dit overzicht samen van de beste plekken in Zeeland om rotganzen te zien.

Mijn eerste rotgans van dit seizoen

De beste verrekijkers van dit moment (gerangschikt per prijsklasse, van goedkoop naar duur):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!

CameraNU.nl