derde jaars geelpootmeeuw crezeepolder

Mijn eerste geelpootmeeuw op Nederlandse bodem

CameraNU.nl

 

Vanmorgen scharrelde ik een paar uur door de Crezéepolder bij Ridderkerk. Heel veel bijzonders zag ik niet. Wat kneutjes, putters, gele kwikstaarten en oeverlopers. Wel vond ik weer een paar slaapplekken van icarusblauwtjes, altijd leuk. En toen, op het laatst, na nog een rondje, opeens een meeuw op een paaltje. Hij poetste zijn veren en had een merkwaardige snavel. Voor alle zekerheid maar even gefilmd en op de foto gezet.

 

Zoals je ziet op de foto: een merkwaardige snavel. Een rode punt met daarnaast een zwarte ring. Een stukje geel en veel bruin. De ANWB Vogelgids van Europa gaf dit keer geen antwoord. De geelpootmeeuwen in deze gids hebben of een geheel donkere snavel of een gele. En geen combi van bruin en geel. Hetzelfde geldt voor die andere befaamde gids, Vogeldeterminatie

Dan rest er slechts één gang, en dat is die naar Facebook. Ik ben lid van een meeuwengroep en daar klonteren de ware meeuwenexperts te samen. Ik had mijn berichtje mét foto’s nog niet geplaatst of er floepte al een reactie binnen: geelpoot. Groot was de vreugde, want het is mijn eerste geelpootmeeuw die ik in Nederland filmde, fotografeerde en überhaubt zag. Dat er geelpootmeeuwen rond de rivier de Noord ‘hangen’ was mij wel bekend, maar ik geef grif toe: ik ben een waardeloze meeuwenkijker. Zelden speur ik de groepen meeuwen langs dammen en dijken af op zoek naar een bijzondere soort. Nu zat hier die ene meeuw en zag ik ‘per toeval’ die snavel. Ik meen overigens dat er wordt gewerkt aan een Nederlandstalige veldgids speciaal over meeuwen. Dat zou geweldig zijn. Tot dan moeten we het doen met een Engelstalige meeuwenbijbel: Gulls of Europe, Asia and North America. Helaas is dit boek inderdaad van het formaat ‘Statenbijbel.’ Je sjouwt deze kolos van anderhalve kilo niet zomaar het veld in. 

Op mijn vraag of er nog iets meer viel te zeggen over deze geelpootmeeuw met zijn wonderlijke snavel volgde ook al snel een reactie: een derde jaars, geboren in 2016. Zo zie je maar, als veldgidsen te kort schieten, zijn er nog de sociale media. 

Met dank aan Martijn Bot voor zijn reacties in de Facebookgroep Meeuwen in Nederland.

Derde jaars geelpootmeeuw in de Crezéepolder

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. Degelijk, helder, grote klasse. Deze typeringen kenmerken deze telescoop. Dit is echt één van de vlaggenschepen van Kowa. Nadeel vind ik zelf dat het een telescoop is met een rechte inkijk. Ik geef voorkeur aan een schuin oculair. Maar goed, de optische kwaliteit van deze telescoop is excellent.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen.