derde jaars geelpootmeeuw crezeepolder

Mijn eerste geelpootmeeuw op Nederlandse bodem

CameraNU.nl

 

Vanmorgen scharrelde ik een paar uur door de Crezéepolder bij Ridderkerk. Heel veel bijzonders zag ik niet. Wat kneutjes, putters, gele kwikstaarten en oeverlopers. Wel vond ik weer een paar slaapplekken van icarusblauwtjes, altijd leuk. En toen, op het laatst, na nog een rondje, opeens een meeuw op een paaltje. Hij poetste zijn veren en had een merkwaardige snavel. Voor alle zekerheid maar even gefilmd en op de foto gezet.

 

Zoals je ziet op de foto: een merkwaardige snavel. Een rode punt met daarnaast een zwarte ring. Een stukje geel en veel bruin. De ANWB Vogelgids van Europa gaf dit keer geen antwoord. De geelpootmeeuwen in deze gids hebben of een geheel donkere snavel of een gele. En geen combi van bruin en geel. Hetzelfde geldt voor die andere befaamde gids, Vogeldeterminatie

Dan rest er slechts één gang, en dat is die naar Facebook. Ik ben lid van een meeuwengroep en daar klonteren de ware meeuwenexperts te samen. Ik had mijn berichtje mét foto’s nog niet geplaatst of er floepte al een reactie binnen: geelpoot. Groot was de vreugde, want het is mijn eerste geelpootmeeuw die ik in Nederland filmde, fotografeerde en überhaubt zag. Dat er geelpootmeeuwen rond de rivier de Noord ‘hangen’ was mij wel bekend, maar ik geef grif toe: ik ben een waardeloze meeuwenkijker. Zelden speur ik de groepen meeuwen langs dammen en dijken af op zoek naar een bijzondere soort. Nu zat hier die ene meeuw en zag ik ‘per toeval’ die snavel. Ik meen overigens dat er wordt gewerkt aan een Nederlandstalige veldgids speciaal over meeuwen. Dat zou geweldig zijn. Tot dan moeten we het doen met een Engelstalige meeuwenbijbel: Gulls of Europe, Asia and North America. Helaas is dit boek inderdaad van het formaat ‘Statenbijbel.’ Je sjouwt deze kolos van anderhalve kilo niet zomaar het veld in. 

Op mijn vraag of er nog iets meer viel te zeggen over deze geelpootmeeuw met zijn wonderlijke snavel volgde ook al snel een reactie: een derde jaars, geboren in 2016. Zo zie je maar, als veldgidsen te kort schieten, zijn er nog de sociale media. 

Met dank aan Martijn Bot voor zijn reacties in de Facebookgroep Meeuwen in Nederland.

Derde jaars geelpootmeeuw in de Crezéepolder

De beste telescopen om vogels mee te kijken: