eikenpage

Mijn eerste eikenpage

Lok vlinders en bijen naar uw tuin: bestel Vivara insectenhuisjes!

Deze week was ik als begeleider mee op schoolkamp van onze zoon. In Oosterhout verbleven we, of eigenlijk beter: in de bossen nabij Den Hout. Dat is Noord-Brabant en een heel ander landschap dan bij ons in de Alblasserwaard. Dus stiekem hoopte ik op een paar waarnemingen van soorten die ik beslist niet zal zien in mijn eigen omgeving.




Eerlijk gezegd viel het me een beetje tegen. De bossen bij Den Hout zijn mooi, maar dan doel ik vooral op de bomen. Een mix van loof- en naaldbomen. Langs de zandpaden en sportvelden braambossen. Hier en daar een distel of andere bloemetje. Maar dan heb je het wel gehad met de bloeiers. Als je dat vergelijkt met de rijkdom van de bossen in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland… Een wereld van verschil. De bossen rond Den Hout zijn wat insectenleven eerlijk gezegd een beetje dood. Wat libellen, een heel enkele dagvlinder die als een raket voorbij schiet, en op de bramen wat hommels, bijen en zweefvliegen. Honderden meters kun je wandelen zonder een insect tegen te komen, waarbij ik uiteraard een kleine beetje overdrijf.

Toen gebeurde woensdagavond het wonder: we werden ‘aangevallen’ door junikevers. Ik schreef er gisteren al over. Zoiets had ik niet eerder meegemaakt, heel bijzonder. En zo gebeurde er vrijdagmiddag opnieuw een wonder. Ik had al een beetje gehoopt eindelijk eens een eikenpage te zien. Typisch een dagvlinder die je in de omgeving van Den Hout mag verwachten. Het regende een beetje en tegelijk was het warm. Precies toen we van pannenkoekenhuis verlieten, zweefde er een kleine vlinder over de weg. Hij landde in de haagbeuk. Een eikenpage en terwijl de groep verder marcheerde, schoot ik dit filmpje. Mijn statief had ik niet bij, dus vanuit de losse pols.

Vermoedelijk zijn eikenpages niet zo heel zeldzaam in de bossen rond Oosterhout. Want toen we weer bij het kamphuis waren, zweefde er opnieuw een eikenpage langs de bosrand. Hij landde in een eik, te hoog om te filmen. Dat schijnt typisch voor eikenpages te zijn. Zijn ze net actief, dan vliegen ze nog laag. Maar hoe later op de dag, hoe hoger ze vliegen. Tenslotte vliegen ze rond de toppen van de eiken. Onbereikbaar voor wie dan ook. Nou ja, mijn eerste eikenpage. En daar ben ik blij mee.

Op Facebook gaf iemand een uitgebreide toelichting: ‘Rond 15 juni komen ze massaal uit. Vroeger dacht men dat ze zeldzaam waren, maar er werd gewoon niet op gelet. Je moet maar eens rond deze tijd, als de zon niet achter de wolken zit, hoog in de eik kijken. je ziet voortdurend kleine grijs-blauwe vlekjes heen en weer verhuizen, rond tollen, maar ze blijven steeds in de eik, of springen over naar een naburige eik. Ze komen zelden naar beneden.’


Leestip

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrikaHét standaardwerk over vlinders. De Veldgids Dagvlinders bevat ruim 450 soorten vlinders van Europa en Noordwest-Afrika, met informatie over naamgeving, voorkomen, vliegtijd, uiterlijk en variatie, biotoop, gedrag, levensloop en waardplanten. Gegevens voor Nederland en Vlaanderen zijn speciaal geactualiseerd door de Vlinderstichting.


 

Hier mijn opname van de eikenpage:

De beste verrekijkers van dit moment (gerangschikt per prijsklasse):

De Vortex Diamandback HD 10x42 is vernieuwd. Wat mij bij het testen opviel was het stoere uiterlijk, de heerlijke handligging en het heldere beeld. De vormgeving vind ik uitgekiend. Ik ben heel enthousiast over deze verrekijker en dus is dit voor mij hét instapmodel voor beginnende vogelaars en 'gewone' natuurliefhebbers.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Een comfortabel laag gewicht en biedt een haarscherp beeld. Dit is met de Vortex Diamondback  en de Nikon Prostaff P7 dé verrekijker voor beginnende vogelaars en 'gewone' natuurliefhebbers.

Nikon is voor mij een merk waar ik niet direct aan denk als ik aan verrekijkers denk. Maar test ik een Nikon verrekijker dan valt me altijd op hoe contrastrijk en helder de beelden zijn. En dat geldt ook voor het vernieuwde model Nikon Prostaff P7 8x42.

GPO is één van de meest populaire merken van dit moment. De makers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de verrekijkers. In het middensegment is dit een heel gunstig geprijsde verrekijker die en rustig en haarscherp beeld levert. 

Nikon is voor mij een merk waar ik niet direct aan denk als ik aan verrekijkers denk. Maar test ik een Nikon verrekijker dan valt me altijd op hoe contrastrijk en helder de beelden zijn. Door het relatief lage gewicht biedt deze verrekijker ook nog eens een hoog gebruikscomfort.

De verrekijkers van Zeiss staan garant voor kwaliteit. In het middensegment tot € 600 is dit één van de topkijkers. Deze verrekijker levert een hoog gebruikscomfort.


GPO is één van de meest populaire merken van dit moment. De makers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de verrekijkers. De GPO Passion HD 10x42 is in deze prijsklasse het meest betaalbare model. Het beeld is natuurgetrouw, contrastrijk en superhelder. 


Een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding in deze prijsklasse.

De verrekijkers van Leica staan heel hoog aangeschreven onder vogelaars. De modellen zijn robuust en stoer. Deze verrekijker is voorzien van hoogwaardige technologie en biedt een haarscherp beeld.

Scherp en helder beeld van rand tot rand. Dit is een echte topkijker van het gerenommeerde Amerikaanse merk Vortex. Deze kijker heet een extreem breed beeld en ligt heerlijk in de hand.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!