buizerd verscheurt prooi op tholen

Mijn eerste buizerd van 2020

Op nieuwsjaardag maakte ik mijn eerste vogeltochtje rond Tholen. In de Veerweg, vlak voor de Oesterdam, stuitte ik op een buizerd die op een prooi zat. Een paar zwarte kraaien erom heen. Zou ik het geluk hebben dat de buizerd bleef zitten zodra ik naast hem halt hield?

Vijftig meter verderop draaide ik de auto. Ik reed terug en stopte iets voor de plek waar de buizerd bezig was. De kraaien maakten zich uit de voeten, maar wonderwel bleef de buizerd zitten. Hij werkte de ene lap vlees na de andere naar binnen. Wat hij nu precies aan het eten is, dat blijft gissen. Het is volgens mij in elk geval geen vogel als een meerkoet. Ik zie althans geen veren in het rond vliegen. Het is in elk geval groter dan een muis of mol, dus ik vermoed dat het een haas is.

Hapjes uit de grond?

Als de schranspartij na zeven minuten ten einde is, zit de buizerd even op de uitkijk. Dan loopt hij het maisveld in en neemt hapjes uit de grond. Neemt hij nu hapjes klei? Of werkt hij een paar grassprieten naar binnen? Ik heb op internet proberen te achterhalen wat een buizerd doet na het eten van een prooi, maar niets kunnen vinden. Ook de geweldige Roofvogelgids van Lars Gejl geeft op deze vraag geen antwoord. Mocht jij het weten, reageer dan gerust (via het formulier onder Over mij).

PS. Sandy reageert dat de buizerd waarschijnlijk nog een restje prooi verscheurt. Dat is op 1.50 te zien. Ik heb het filmpje daarna nog een keer bekeken en volgens mij is het inderdaad een stuk prooi waar de buizerd nog aan sjort. Zijn poot komt tijdens het ‘scheuren’ omhoog, dus ik denk dat er nog een restje vlees aan zijn poot hing. Geen hap klei dus. Ik meende ooit te hebben gehoord dat roofvogels wel eens hapjes klei nemen, maar dat is vast een herinnering zijn die op onzin berust. Ik dank Sandy voor de snelle en overtuigende reactie.

Mijn eerste opname in 2020 borduurt dus verder op mijn laatste opname in 2019. Dat was immers ook een buizerd, en nog een fraaie ook!

Hier mijn filmpje van de vretende buizerd:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)