beste gebieden om de snor te zien

Mijn beste gebieden om de snor te zien

Lok vlinders en bijen naar uw tuin: bestel Vivara insectenhuisjes!

Vanmorgen filmde ik zowaar van dichtbij een snor! Dat is een gelukje, want dat lukt niet zomaar. De snor is redelijk schuw en zingt vaak vanuit dichte begroeiing. En daarbij komt: hij staat op de Rode Lijst en dat geeft wel aan dat het in Nederland niet best gaat met deze bijzondere rietvogel. Waar kun je deze fotogenieke rietvogel nog horen en zien? Ik geef toe: ik ben hem nog niet in veel gebieden tegenkomen. Maar wel in een aantal. In dit artikel dus mijn beste gebieden om de snor te zien.

De beste gebieden om de snor te zien:
#1. Zouweboezem

De Zouweboezem tussen Ameide en Meerkerk is een uitgestrekt moerasgebied. In de rietvelden huizen tal van rietvogels, waaronder ook de snor. Heb je geluk, dan kun je de snor vanaf het wandelpad van dichtbij bekijken. Met telescoop en telelens wordt het leven dan echt een feest!

#2. Polder Vockestaert

Denk ik aan het Holland van tweehonderd jaar terug, dan denk ik aan natte en kruidenrijke weilanden, slootjes, broekbossen en veel riet. Waarin het wemelt van rietvogels als de snor. Dit landschap is helaas verloren gegaan. Maar dat betekent niet dat alle hoop verloren is! Kijk maar eens wat er gebeurde in Polder Vockestaert boven Schiedam. Daar werd een natuur-recreatiegebied ingericht, compleet met uitgestrekte rietvelden, brede rietkragen, wandel-, fiets- en ruiterpaden. In in dat vele riet leeft inderdaad: de snor. Vanaf het fietspad goed te bekijken en beluisteren.

#3. De Groene Jonker

Polder Vockestaert bij Schiedam is een voorbeeld van geslaagde nieuwe natuur, de Groene Jonker bij de Nieuwkoopse Plassen is dat eveneens. Wat een formidabel natuurgebied is dat! Heerlijk moerasgebied met ondiepe plasjes en brede rietkragen en -velden. Hét biotoop voor de snor die je er dan ook kunt zien en horen. Kunnen we alsjeblieft nog een paar van dit soort gebieden aanleggen?

#4. De Devel in Zwijndrecht

Zelfs in een betonnen regio als Zwijndrecht kun je de snor zien. De Devel is een waterstroom dat door Zwijndrecht loopt. In de brede rietkragen langs de Devel leeft ook de snor.

#5. Kinderdijk

Een uitje voor het hele gezin: de molens van Kinderdijk. En ben jij vogelaar, bezoek het gebied dan bij voorkeur in het voorjaar. Dan zijn de purperreigers er weer, evenals de zwarte sterns. En de snor niet te vergeten. Je moet hier wel een beetje geluk hebben, want in de uitgestrekte rietvelden kan de snor zomaar heel ver van het wandelpad vandaan zitten. Hier filmpje ik mijn eerste snorren, hoewel van grote afstand.

#6. De Onlanden, Groningen

Nee, dit is geen ‘eigen’ gebied. Ik bezocht De Onlanden helaas nog nooit. Het is met mij zoals de bekende natuurschrijver Koos Dijksterhuis schrijft over zijn spaarzame bezoekjes aan het zuiden van het land: ‘Het erbij inschieten komt door de afstand.’ Voor mij geldt het precies andersom. Even naar Groningen rijden, dat kan zomaar niet. Ieder zijn territorium, zal ik maar zeggen. Maar de Onlanden dus, een prachtig natuurgebied op de grens van Groningen en Drenthe. Rijk aan riet- en watervogels. Franz Widmann, lezer van dit artikel, tipt me dat ook in de Onlanden de snor ‘nog best talrijk zijn en, met mazzel, goed te zien.’ Ik geef zijn tip graag door met een hartelijke dank aan Franz.

Bezoek ik binnenkort een natuurgebied waar ik de snor ook zag, dan voeg ik dat gebied natuurlijk toe aan dit overzicht van beste gebieden om de snor te zien. Ook eventuele andere tips van mede-vogelaars zal ik toevoegen.

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.