beste gebieden om de snor te zien

Mijn beste gebieden om de snor te zien

Lok vlinders en bijen naar uw tuin: bestel Vivara insectenhuisjes!

Vanmorgen filmde ik zowaar van dichtbij een snor! Dat is een gelukje, want dat lukt niet zomaar. De snor is redelijk schuw en zingt vaak vanuit dichte begroeiing. En daarbij komt: hij staat op de Rode Lijst en dat geeft wel aan dat het in Nederland niet best gaat met deze bijzondere rietvogel. Waar kun je deze fotogenieke rietvogel nog horen en zien? Ik geef toe: ik ben hem nog niet in veel gebieden tegenkomen. Maar wel in een aantal. In dit artikel dus mijn beste gebieden om de snor te zien.

De beste gebieden om de snor te zien:
#1. Zouweboezem

De Zouweboezem tussen Ameide en Meerkerk is een uitgestrekt moerasgebied. In de rietvelden huizen tal van rietvogels, waaronder ook de snor. Heb je geluk, dan kun je de snor vanaf het wandelpad van dichtbij bekijken. Met telescoop en telelens wordt het leven dan echt een feest!

#2. Polder Vockestaert

Denk ik aan het Holland van tweehonderd jaar terug, dan denk ik aan natte en kruidenrijke weilanden, slootjes, broekbossen en veel riet. Waarin het wemelt van rietvogels als de snor. Dit landschap is helaas verloren gegaan. Maar dat betekent niet dat alle hoop verloren is! Kijk maar eens wat er gebeurde in Polder Vockestaert boven Schiedam. Daar werd een natuur-recreatiegebied ingericht, compleet met uitgestrekte rietvelden, brede rietkragen, wandel-, fiets- en ruiterpaden. In in dat vele riet leeft inderdaad: de snor. Vanaf het fietspad goed te bekijken en beluisteren.

#3. De Groene Jonker

Polder Vockestaert bij Schiedam is een voorbeeld van geslaagde nieuwe natuur, de Groene Jonker bij de Nieuwkoopse Plassen is dat eveneens. Wat een formidabel natuurgebied is dat! Heerlijk moerasgebied met ondiepe plasjes en brede rietkragen en -velden. Hét biotoop voor de snor die je er dan ook kunt zien en horen. Kunnen we alsjeblieft nog een paar van dit soort gebieden aanleggen?

#4. De Devel in Zwijndrecht

Zelfs in een betonnen regio als Zwijndrecht kun je de snor zien. De Devel is een waterstroom dat door Zwijndrecht loopt. In de brede rietkragen langs de Devel leeft ook de snor.

#5. Kinderdijk

Een uitje voor het hele gezin: de molens van Kinderdijk. En ben jij vogelaar, bezoek het gebied dan bij voorkeur in het voorjaar. Dan zijn de purperreigers er weer, evenals de zwarte sterns. En de snor niet te vergeten. Je moet hier wel een beetje geluk hebben, want in de uitgestrekte rietvelden kan de snor zomaar heel ver van het wandelpad vandaan zitten. Hier filmpje ik mijn eerste snorren, hoewel van grote afstand.

#6. De Onlanden, Groningen

Nee, dit is geen ‘eigen’ gebied. Ik bezocht De Onlanden helaas nog nooit. Het is met mij zoals de bekende natuurschrijver Koos Dijksterhuis schrijft over zijn spaarzame bezoekjes aan het zuiden van het land: ‘Het erbij inschieten komt door de afstand.’ Voor mij geldt het precies andersom. Even naar Groningen rijden, dat kan zomaar niet. Ieder zijn territorium, zal ik maar zeggen. Maar de Onlanden dus, een prachtig natuurgebied op de grens van Groningen en Drenthe. Rijk aan riet- en watervogels. Franz Widmann, lezer van dit artikel, tipt me dat ook in de Onlanden de snor ‘nog best talrijk zijn en, met mazzel, goed te zien.’ Ik geef zijn tip graag door met een hartelijke dank aan Franz.

Bezoek ik binnenkort een natuurgebied waar ik de snor ook zag, dan voeg ik dat gebied natuurlijk toe aan dit overzicht van beste gebieden om de snor te zien. Ook eventuele andere tips van mede-vogelaars zal ik toevoegen.

De beste telescopen om vogels te kijken: