Mijn beste gebieden om de blauwborst te zien

Het is 7 april, de dag waarop ik ooit geboren werd, en de blauwborst is weer in het land. De blauwborst is een van de meest fotogenieke vogels die er zijn. Vanwege zijn uiterlijk, prachtig die blauwe borst. Vanwege zijn gedrag (hij landt vaak pardoes op een rietpluim om dat minutenlang te zangen). En hij vliegt ook nog eens regelmatig de lucht in om als een soort van parachute naar de aarde terug te keren. Allemaal factoren die bijdragen aan zijn populariteit. De kans dat je een blauwborst in de Nederlandse en Vlaamse natuur tegenkomt, is overigens stukken groter dan voorheen. Ik lees in de Vogelatlas van Nederland dat de populatie in vergelijking met de jaren zeventig vorige eeuw meer dan vertienvoudigd is. Een succesverhaal dus! Zo’n verhaal mag ook wel eens verkondigd worden. Heeft natuurlijk te maken met de aanleg van wateropvanggebieden en nieuwe natuur. Zulke natte gebieden zijn vaak ideaal terrein voor de blauwborst. Nu de vraag: wat zijn de beste gebieden om de blauwborst te zien?

De beste gebieden om de blauwborst te zien

Laat ik beginnen met een algemene opmerking: de blauwborst is een vogel die leeft in moerasgebieden of in gebieden waar moerasvegetatie voorkomt. Veel riet en hier en daar een wilg, vlier of andere struik of boom. Daar houdt de blauwborst van. Ken je zo’n gebied in je omgeving, bezoek dit gebied dan in de periode half maart tot half mei. April en begin mei zijn de beste perioden om de blauwborst te zien, vind ik. Dan zingen ze bloedfanatiek en zijn ze haast niet te missen. Maar dan nu iets concreter: wat zijn de beste gebieden om de blauwborst te zien? Ik neem mijn uitgangspunt in de natuurgebieden die ik zelf bezocht. Dat betekent dat ik me richt op het zuidwesten van Nederland. Vergis je dus niet: ook in de rest van Nederland zijn tal van moerasgebieden te vinden waar je de blauwborst kunt zien.

Mijn beste gebieden om de blauwborst te zien, zijn:
#1. De Biesbosch

De Biesbosch staat met stip op nummer 1. Dit fenomenale natuurgebied herbergt ontzettend veel paartjes. Of je nu naar de Tongplaat in de Dordtse Biesbosch gaat, of de Brabantse Biesbosch bezoekt, overal kun je de blauwborst horen zingen.

#2. Zouweboezem

Maar terwijl je in de Biesbosch misschien nog goed moet zoeken, omdat dit zo’n uitgestrekt gebied is, daar is de blauwborst in de Zouweboezem haast niet te missen. Kies de ingang bij het buurtschap Sluis en volg het wandelpad. Rond het vlonderpad zingen ze dat het een lieve lust is.

#3. De Groene Jonker

Ja, als we het dan over nieuwe natuur hebben. De Groene Jonker in dit geval. In dit recent aangelegde natuurgebied bij de Nieuwkoopse Plassen wemelt het van de blauwborsten. Het mooie is dat dit natuurgebied heel goed toegankelijk is. Sluip langs de rietkragen en zie een blauwborst te fotograferen.

#4. De Devel

De Devel? Jazeker, een stroompje bij Zwijndrecht. Een rustgebied te midden van asfalt, bebouwing, bedrijventerreinen en rails. Hier hoor en zie je blauwborsten, maar ook snor, kleine karekiet en rietzanger. Je wandelt en fiets er zo langs. Een gebiedje om te koesteren.

#5. De Rietputten bij Vlaardingen

Ook zo’n leuk gebied, de Rietputten, maar helaas bedreigd. In dit rietland broeden tal van rietvogels waaronder de blauwborst. In de winter sluipen hier dagelijks tal van fotografen langs de rietkragen in de hoop een of meer baardmannetjes te fotograferen. Het ziet er echter naar uit dat dit bijzondere natuurgebied wordt geofferd voor de economie en het verkeer: er wordt daar een tunnel aangelegd onder de Nieuwe Waterweg. Of er een vergelijkbaar rietland van dezelfde grootte elders wordt ingericht, is mij niet bekend. Maar dat zou toch wel het minste zijn!

#6. Polder Poelgeest

Met dank aan Karsten Wentink: hij tipte me deze week Polder Poelgeest. Een klein natuurgebied tussen Oegstgeest en Warmond. Hier broedt elk jaar de blauwborst. Woon je in de omgeving van Leiden, dan weet je waar je moet zijn.

Hier stopt mijn overzicht. Zelf zag ik vorige week nog een blauwborst aan de oever van het Zoommeer. In de Karrenvelden aldaar wordt ook elk jaar een blauwborst gemeld. En dan noem ik ook nog de Tiendgorzen bij Zuid-Beijerland waar ik ook een blauwborst tegenkwam.

#7. Polder Vockestaert

In Polder Vockestaert is een wonder gebeurd. Landbouwgrond is veranderd in natuur- annex recreatiegebied. Uitgestrekte rietvelden en lange rietkragen kwamen in de plaats van cultuurland. En dat riet oefent enorme aantrekkingskracht uit op rietvogels als blauwborst, snor en rietzanger. Die zich gewillig vanaf de paden laten bekijken en fotograferen. Een aanbeveling in de maanden april en mei.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)