radiouitzending veldgids mieren van europa jitte groothuis

Mieren determineren

Het is toch ook wat. Mijn aandacht voor de natuur wordt naar steeds kleinere wezens getrokken. Na de vogels, amfibieën en dagvlinders, gaat het nu naar de mieren. Al in Bijbelse tijden raadde een wijsgeer aan om naar de mieren om te zien. ‘Kijk hoe ijverig ze zijn!’ Ja, inderdaad, luilak. Kijk naar de mieren en dan de handen uit de mouwen. En nu is er een voorname Veldgids Mieren van Europa verschenen! Kun je ook nog ontdekken naar welke soort mier je aan het kijken bent.

Hoeveel mensen zullen de raad van de wijsgeer letterlijk hebben gevolgd? Door op de knieën te gaan voor deze wriemelende beestjes. Al dan niet met loep. Om vervolgens natuurlijk tureluurs te worden van de immer bewegende insecten. Er is zelfs een soort die ‘draaigatje’ heet. Nou, dat zal beslist niet voor niets zijn!

400 mierensoorten in Europa

Nu blijken er in Europa maar liefst 400 soorten mieren voor te komen! Dat heb ik nooit geweten. Ik ontdekte het tijdens het lezen van de Veldgids Mieren van Europa, een gloednieuwe en voorname uitgave van KNNV Uitgeverij. Het is feitelijk de eerste complete mierengids in Europa! Een recensie over deze kloeke veldgids publiceer ik later. Eerst een radio-uitzending die gewijd is aan de gids. Ook wel eens mooi om onder de aandacht te brengen. Marc-Robin Visscher ging in gesprek met mierenkenner en -liefhebber Jitte Groothuis. En natuurlijk zochten ze een paar mieren op! En ook iemand die vreselijk veel last heeft van een uitheemse mier. Ach, de mieren komen telkens over de voeten van mevrouw lopen, het is toch vreselijk!

Jitte Groothuis neemt de Veldgids Mieren van Europa mee op vakantie. Hij geeft de gids vijf sterren, pardon, vijf mieren!

De mooiste boeken over insecten: