vogels kijken brouwersdam bontbekplevier sjaak huijer

Met hoeveel mensen kun je het beste vogels fotograferen?

CameraNU.nl

Een vraag waar ik nog nooit over heb nagedacht. Want of ik ga in mijn uppie vogels filmen (fotograferen of filmen is voor mij gelijk) of ik ga er met Sjaak op uit. Dat laatste is een stuk gezelliger. Want vogels kijken is voor veel mensen toch ook: er met elkaar een gezellige dag van maken. Dat merk ik wel eens in een vogelkijkhut. Dan hoor je al van ver het gelach. En dat mag toch ook? Maar met hoeveel mensen kun je nu het beste vogels fotograferen (of filmen)? Vanmorgen op de Brouwersdam was het wel duidelijk: daar kun je maar beter met twee mensen zijn. Waarom, dat lees je in het vervolg van dit artikel.

Laag water op de Brouwersdam

Het was laag water vanmorgen en dat betekent dat op de Brouwersdam een breed talud droog valt. Steltlopers als scholekster, wulp, tureluur, bonte strandloper, bontbekplevier en steenloper zoeken op het brede talud naar voedsel. Ze plukken aan het wier. Vangen een krabbetje. Proberen een mossel open te frunniken. 

Het talud is zo plat als een dubbeltje en dan …

Het nadeel van dat talud is dat het zo plat is als een dubbeltje. De vogels zien ons beter dan dat wij ze zien. En wat gebeurt er dan in de praktijk? Ze lopen langzaam voor ons uit. Zolang we blijven lopen of staan is er geen probleem, hoe dichtbij we ook bij de vogels komen (de schuwe soorten uitgezonderd, die zijn allang op de vleugels gegaan). Maar bontbekplevier of bonte strandloper blijven heus wel zitten. Tot we door je knieën gaan. Dan ruiken de vogels onraad en vliegen ze alsnog op. En zo kun je honderden meters talud afstropen zonder resultaat.

Dan loont het de moeite om met twee personen te gaan.

Dan loont het de moeite om met twee personen te gaan. Dat deden Sjaak en ik vanmorgen. Eén van de ons liep langzaam naar links, terwijl de ander vanaf een dertig meter verderop tegemoet kwam lopen. De steltlopers werden langzaam naar het midden gedreven. Toen ging één van ons door de knieën en ging liggen (liever niet in een plas of meeuwenflats). De ander liep langzaam maar zeker door en dreef de vogels steeds dichter naar de liggende persoon. Tenslotte ging ook persoon twee plat. Na een tijdje waren de vogels aan ons gewend en wandelden ze langzaam maar zeker naar één van ons. Of naar beide kanten. Tijgeren hielp om dichterbij te komen, maar op een betonnen ondergrond begroeid met pokken is dat geen pretje. Ga nooit staan, want dan vliegt de bende alsnog op.

Voor alles geldt dat je ook met zijn tweeën heel omzichtig te werk moet gaan. Kijk goed hoe de vogels zich gedragen. Blijven ze argwanend stil staan en naar je kijken, dan weet je dat de kans groot is dat ze snel het luchtruim zullen kiezen. Blijven ze foerageren, dan vorm je in de ogen van de vogels (nog) geen gevaar. 

En als je toch in je eentje gaat?

Kijk, wij gingen vanmorgen voor het beste perspectief en dat is: zo laag mogelijk filmen. Als je dat in je eentje wilt doen, dan kun je proberen zo dicht mogelijk bij de vogels te kijken en dan een tijdje te gaan liggen. Hopelijk komen ze op den duur op je af gelopen. Of landt er een groepje steltlopers vlak voor je. Hecht je niet zo aan het perspectief, dan kun je op de Brouwersdam het beste halverwege het talud blijven zitten en vanaf het talud fotograferen.

Bontbekplevieren van twee kanten gefilmd.

Dit filmpje van bontbekplevieren op de Brouwersdam hebben we vanmorgen opgenomen. Sjaak filmde van de ene kant en ik van de andere kant:

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.