Een vraag waar ik nog nooit over heb nagedacht. Want of ik ga in mijn uppie vogels filmen (fotograferen of filmen is voor mij gelijk) of ik ga er met Sjaak op uit. Dat laatste is een stuk gezelliger. Want vogels kijken is voor veel mensen toch ook: er met elkaar een gezellige dag van maken. Dat merk ik wel eens in een vogelkijkhut. Dan hoor je al van ver het gelach. En dat mag toch ook? Maar met hoeveel mensen kun je nu het beste vogels fotograferen (of filmen)? Vanmorgen op de Brouwersdam was het wel duidelijk: daar kun je maar beter met twee mensen zijn. Waarom, dat lees je in het vervolg van dit artikel.
Laag water op de Brouwersdam
Het was laag water vanmorgen en dat betekent dat op de Brouwersdam een breed talud droog valt. Steltlopers als scholekster, wulp, tureluur, bonte strandloper, bontbekplevier en steenloper zoeken op het brede talud naar voedsel. Ze plukken aan het wier. Vangen een krabbetje. Proberen een mossel open te frunniken.
Het talud is zo plat als een dubbeltje en dan …
Het nadeel van dat talud is dat het zo plat is als een dubbeltje. De vogels zien ons beter dan dat wij ze zien. En wat gebeurt er dan in de praktijk? Ze lopen langzaam voor ons uit. Zolang we blijven lopen of staan is er geen probleem, hoe dichtbij we ook bij de vogels komen (de schuwe soorten uitgezonderd, die zijn allang op de vleugels gegaan). Maar bontbekplevier of bonte strandloper blijven heus wel zitten. Tot we door je knieën gaan. Dan ruiken de vogels onraad en vliegen ze alsnog op. En zo kun je honderden meters talud afstropen zonder resultaat.
Dan loont het de moeite om met twee personen te gaan.
Dan loont het de moeite om met twee personen te gaan. Dat deden Sjaak en ik vanmorgen. Eén van de ons liep langzaam naar links, terwijl de ander vanaf een dertig meter verderop tegemoet kwam lopen. De steltlopers werden langzaam naar het midden gedreven. Toen ging één van ons door de knieën en ging liggen (liever niet in een plas of meeuwenflats). De ander liep langzaam maar zeker door en dreef de vogels steeds dichter naar de liggende persoon. Tenslotte ging ook persoon twee plat. Na een tijdje waren de vogels aan ons gewend en wandelden ze langzaam maar zeker naar één van ons. Of naar beide kanten. Tijgeren hielp om dichterbij te komen, maar op een betonnen ondergrond begroeid met pokken is dat geen pretje. Ga nooit staan, want dan vliegt de bende alsnog op.
Voor alles geldt dat je ook met zijn tweeën heel omzichtig te werk moet gaan. Kijk goed hoe de vogels zich gedragen. Blijven ze argwanend stil staan en naar je kijken, dan weet je dat de kans groot is dat ze snel het luchtruim zullen kiezen. Blijven ze foerageren, dan vorm je in de ogen van de vogels (nog) geen gevaar.
En als je toch in je eentje gaat?
Kijk, wij gingen vanmorgen voor het beste perspectief en dat is: zo laag mogelijk filmen. Als je dat in je eentje wilt doen, dan kun je proberen zo dicht mogelijk bij de vogels te kijken en dan een tijdje te gaan liggen. Hopelijk komen ze op den duur op je af gelopen. Of landt er een groepje steltlopers vlak voor je. Hecht je niet zo aan het perspectief, dan kun je op de Brouwersdam het beste halverwege het talud blijven zitten en vanaf het talud fotograferen.
Bontbekplevieren van twee kanten gefilmd.
Dit filmpje van bontbekplevieren op de Brouwersdam hebben we vanmorgen opgenomen. Sjaak filmde van de ene kant en ik van de andere kant:
De beste telescopen om vogels te kijken:
#1. Swarovski BTX-serie
Ik ontkom er niet aan om het nieuwste paradepaardje van Swarovski op nummer 1 te plaatsen. De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen! Het enige wat mij er van weerhoud een van de drie modellen in de BTX-serie aan te schaffen is de prijs. Tja, alle waar heeft zijn prijs en deze hoogwaardige waar dus ook. Ik raad je aan om hem toch even te bekijken, al was het maar om je even te verlekkeren. En wie weet, besluit je wel om even door te sparen.
#2. Zeiss Victory Harpia 95 telescoop
Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over superieure kwaliteit optisch glas. De objectieflens is gemaakt van FL-glas (fluorietkristal) en behandeld met de LotuTec coating van Zeiss, waardoor er vrijwel geen chromatische aberratie ontstaat en er maximale lichtoverbrenging is voor een prachtig uitzicht bij zonsondergang en in de dageraad. DualSpeed focusing geeft je de mogelijkheid om het focuswiel grof of fijn af te stemmen voor een uitstekende precisie. Het bereik biedt ook een zichtbaar gezichtsveld van 72° over het hele 23-70x vergrotingsbereik, waardoor elke zoomovergang ongelooflijk vloeiend wordt zonder dat je ogen vermoeid raken. De levertijden van de Harpia in Nederland kunnen lang zijn.
#3. Swarovski ATX-serie
Ook op nummer 3 een Swarovski. De Swarovski ATX 30-70×95. Wat een genot om door deze telescoop te mogen kijken! Vandaag had ik nagenoeg witte kleine plevier in beeld. Maar dat wist ik op dat moment nog niet en ik had geen telescoop bij me. Gelukkig stopten twee vogelaars vlak voor me en die hadden dit topmodel van Swarovski in de kofferbak. En toen was het meteen duidelijk, inderdaad, een kleine plevier. De details spatten zo ongeveer perfect mijn oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk. Wat ook zo prettig is: de schuine oculair kun je kantelen. Heel handig als je net niet boven het oculair uitkomt, bijvoorbeeld in de auto. De ATX-serie bestaat uit twee modellen. De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots.
#4. Leica Televid-serie
Pas zag ik iemand in de Crezéepolder met een telescoop staan. Het was een Leica Televid 82 mm Apo 45 graden telescoop. Wat een geweldige telescoop ook. En weet je wat ik zo prettig vond? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Nu zul je niet zomaar een bijeneter op vier meter zien. Maar als je ook vlinders kijkt, dan is dit wel geweldig hoor. Ook dit model bestaat uit een body en een oculair. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test
#5. Kowa TSN 883
Good old Kowa. Zeer geliefd vanwege zijn ontzettend gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het paradepaardje van Kowa is op dit moment de TSN883. Evenals de meeste telescopen is ook deze modulair opgebouwd en moet je het oculair er apart bij aanschaffen.
#6. Vortex Razor
Dit is een voor mij wat minder bekend merk. Ik ontdekte het op een Amerikaanse website die vermeldde dat een verrekijker van Vortex absolute wereldtop is. En nu zie ik ook de Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop terugkomen in testen. En hoog ook. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Hecht je niet zo aan die modulaire opbouw dan is het voordeel van de Vortex dat het oculair deel uitmaakt van de telescoop. Een telescoop die uit één stuk bestaat, dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.
#7. Swarovski ATS
Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken! Dit model is een stuk goedkoper dan de ATX, maar let op: hij bestaat uit twee delen: de body en het oculair. 'Beste allround telescoop' in de Roots Grote Telescopen Test.