Met deze vijf natuurgebieden kun je het eiland Goeree-Overflakkee echt goed ontdekken

Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee is geliefd onder vakantiegangers. Elk jaar wordt de kop van het eiland bezocht door duizenden gasten. Die er komen om te genieten van het natuurschoon. Van de Noordzee in de eerste plaats natuurlijk. Om er te zwemmen, te surfen en om er te genieten van de zon. Niet gek, want Goeree-Overflakkee is onderdeel van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta. Zo veel water en zoveel ruimte en dan ook nog eens de schoonste stranden van Nederland. Betekent dit dat je er alleen maar van het strand kunt genieten? Welnee! Verspreid over het eiland liggen fantastische natuurgebieden. Bezoek je deze natuurgebieden, dan ontdek je dit mooie eiland pas echt!

De vijf mooiste natuurgebieden op Goeree-Overflakkee

Hieronder ontdek je de vijf mooiste natuurgebieden op Goeree-Overflakkee. Ik kom er vaak en film er dus ook heel vaak vogels. Ik heb voor elk natuurgebied dan ook een filmpje uitgekozen. Ga je op vakantie naar Goeree-Overflakkee, probeer dan zeker één van deze natuurgebieden te verkennen.

#1. De Slikken van Flakkee

Hou je van wandelen of van fietsen? En van zwemmen? De Slikken van Flakkee bieden dan alles wat je zoekt. De kilometerslange wandelpaden voeren je door een uniek natuurgebied op de oever van het zoute Grevelingenmeer. Het oeverbos wordt begraasd door Schotse Hooglanders. In de ondiepe plassen zie je prachtige vogels als de ijsvogel, lepelaar en soms zelfs de zeearend. En heb je oog voor bijzondere planten, speur dan eens goed rond in de grasmat. Wie weet ontdek je een paar bijzondere orchideeën! Lees meer.

#2. De Kwade Hoek

De Kwade Hoek is een buitendijks natuurgebied bij de dorpjes Goedereede en Stellendam. Anders dan in de Slikken van Flakkee is hier nog sprake van getijdenwerking. Twee keer per dag loopt het natuurgebied gedeeltelijk onder water. Bij springtij natuurlijk nog veel meer dan tijdens een normaal getij. Door al dat zoute water dat tot diep in het natuurgebied doordringt, vind je hier een unieke flora. Want planten moeten al dat zoute water natuurlijk wel verduren en dat valt voor de meeste planten niet mee. Weet je wat leuk is? Op de fiets vanaf de camping de omgeving van Goedereede verkennen en doorfietsen naar de Kwade Hoek. Lees meer.

#3. De Hellegatsplaten

Ooit was het Hellegat een hels gat. Woeste stromen kwamen hier samen en stak een storm op, dan verging hier menig schip. Nu is het water van de Krammer getemd en zijn de oevers veranderd in prachtige natuur. De vlakten in de Hellegatsplaten worden begraasd door wilde paarden en koeien. Imposante dieren waarmee je oog in oog kunt komen te staan. De twee vogelkijkhutten in het gebied nodigen je uit om lekker vogels te gaan kijken. Een tip voor de zomermaanden: ga tijdens een windstille avond eens in vogelkijkhut De Kluut zitten. Heb je evenveel geluk als ik, dan strijkt er een groep lepelaars voor de hut neer en zie je in de ondergaande zon de jongen aldoor bedelen bij hun ouders. Een van de meest memorabele natuurbelevenissen die ik ooit meemaakte. Lees meer.

#4. De Brouwersdam

De Brouwersdam verandert in de zomermaanden in een vrolijke badgastenbende. Waar het mogelijk is, staat een camper. Het sportstrand wordt bezet door kite-surfers en andere actieven. Bij de spuisluis staren vissers naar het topje van hun hengel. Vangen ze een geep, makreel of zeebaars? Heb je een zeekayak, dan laat je hier je kayak te water en peddel je langs de kust. Honderd meter uit de kant en alle drukte is plots ver weg. Weet je wat ik daar wel eens heb gedaan? Vissen vanuit mijn viskayak. Een licht hengeltje mee, een paar lepels mee en vissen maar. Binnen een paar uur had ik mijn net vol met makreel. Even een heel andere vorm van natuurbeleving! En wie weet duikt er plots een zeehond bij de kayak op. Lees meer.

#5. Battenoord

Het buurtschap Battenoord kent een bewogen geschiedenis. Tot de Watersnoodramp in 1953 stonden er bij het landbouwhaventje tientallen huizen. Die in de beruchte nacht allemaal werden verwoest. Een groot aantal bewoners verdronk. Nu is het landbouwhaventje een pittoresk jachthaventje. Je kunt er even lekker op een bankje gaan zitten, genietend van het weidse uitzicht over het Grevelingenmeer. Wie weet scheert de ijsvogel laag over het water voorbij. Weet je wat je hier ook kunt zien? Flamingo’s! Hoeveel mensen ik daar met verbazing op het gezicht van de fiets heb zien stappen… Flamingo’s in Nederland? Het kan! En soms in grote aantallen ook. Ik raad je aan om hier eens te gaan fietsen. Het fietspad voert je buitendijks langs het Grevelingenmeer. Dit is de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta op zijn mooist! Lees meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?