Met deze 7 tips ontdek je het allerbeste van Zeeland en vul je een hele vakantieweek

‘De zomer is niet mijn favoriete jaargetijde,’ schrijft Jan Terlouw in zijn essay Natuurlijk. Dat snap ik wel. In de zomer gebeurt eigenlijk niet veel. Het groen is minder fris. Veel vogels houden zich schuil of zijn al weggetrokken. En toch. Het kan ook anders. Je kunt ook in de zomer wel degelijk genieten van de natuur en van vogels. Wanneer je een week naar Zeeland op vakantie gaat, kom je tijd te kort om alle vogelgebieden te bezoeken. Ik help je graag op weg en stel de mooiste vogelgebieden in Zeeland in de zomer graag aan je voor. Zeven gebieden, genoeg voor een hele vakantieweek.

een week lang vogels kijken in Zeeland
1. De Prunje bij Zierikzee

De Prunje achter Zierikzee is Zeeland is zijn best. Beschermd achter de zeedijk vind je hier uitgestrekte, zilte natuurgebieden. Een waar vogelparadijs waar je heerlijk kunt wandelen én fietsen. Op een groot aantal plekken kun je de zeedijk op en geniet je van het fenomenale uitzicht over de Oosterschelde. Op een aantal plekken kun je zelfs langs de Oosterschelde fietsen. Wil je op een mooie locatie eten, ga dan naar de Heerenkeet of naar het Oliegeultje. Het leven is goed aan de Zeeuwse kust!

2. Het Verdronken Land van Saeftinghe

In het meest oostelijke puntje van de Westerschelde ligt één van de belangrijkste kweldergebieden van Zeeland: Het Verdronken Land van Saeftinghe. Je kunt dit gebied alleen betreden onder begeleiding van een gids, maar niet getreurd: dat is heel leerzaam. Dit is wadlopen van de hoogste orde. Met laarzen of beter nog: met schoenen nog, door de zachte blubber van de Westerschelde. Nog een goede reden om dit deel van Nederland te bezoeken: je proeft er overal de Vlaamse invloedsferen al. En dat betekent: lekker Bourgondisch leven. Mosselen met patat. En een goed glas bier. En ook leuk: helemaal aan de andere kant van Zeeuw-Vlaanderen ligt dat andere grootse natuurgebied: het Zwin. Fossiele haaientanden zoeken is op de stranden van Cadzand ook een heel geliefde activiteit.

3. Keihoogte bij Wissenkerke

Op Noord-Beveland ligt een ketting van kleine natuurgebieden tegen de Oosterschelde aan. Een van die gebieden is de Inlaag Keihoogte. Vanuit de mooiste vogelkijkhut die ik ken geniet je van typisch Zeeuwse vogels als visdiefje, grote stern, kluut en bontbekplevier. Soms rent een vos uit het struikgewas in een poging een vogel te verschalken. Neem je verrekijker en camera mee en je bent een paar uur zoet.

4. De Neeltje Jans

Op de Neeltje Jans sta je in de monding van de Oosterschelde. Twee keer per dag stromen immense hoeveelheden zout water de delta in en uit. En die stroming, dat trekt visjes aan, heel veel visjes. En heel veel visjes, daar komen heel veel visdiefjes en andere sterns op af. Fiets ons beroemdste deltaproject op en ga op een steen of het talud zitten. Geniet van het uitzicht en van de jagende zeevogels. En het leuke is: op de strandjes kun je lekker uitrusten en geniet je op een heel andere manier van de Zeeuwse natuur.

5. De Krabbenkreek

Ten noorden van het eiland Tholen stroomt de Krabbenkreek. Deze smalle uitloper van de Oosterschelde is geliefd onder duikers, vissers en natuurliefhebbers. Fiets in vakantietempo langs het water en zuig de zilte zeelucht op. Neem je verrekijker mee en speur naar steltlopers en meeuwen. En wil je lekker eten? Dan naar Restaurant Buutengaets in Sint-Annaland. Je kunt hier trouwens ook nog op een heel andere manier genieten van de natuur: vanaf de boot. Sint-Annaland heeft een van de grootste jachthavens van Zeeland.

6. De Zak van Zuid-Beveland

Nog zo’n idyllische regio: de Zak van Zuid-Beveland. In de maand mei op haar mooist vanwege de bloeiende meidoorns. Maar ook in zomer is dit op en top Zeeland. Neem de fiets mee of trek de wandelschoenen aan. Het heggenlandschap en de bloemdijken dompelen je helemaal in het groen. In de verte jaagt een bruine kiekendief boven een rietkraag. Hazen spelen in het gras. En boven je hoofd lacht een groene specht. Weer een dag in de heerlijke Zeeuwse natuur.

7. De Klein Beijerenpolder bij Ouwerkerk

De Klein Beijerenpolder op Schouwen-Duiveland is inderdaad klein. Maar het ligt op een kruispunt van zonovergoten natuur waar je vogels ziet als zwarte ruiter, bontbekplevier, scholekster en graspieper. Aan de andere kant van de dijk vallen bij eb enorme stukken slik droog. Wat je dan ziet, zie je alleen aan de Zeeuwse kust en in de Waddenzee: een zee aan modder waar duizenden steltlopers naar voedsel zoeken. Wist je dat je er zelfs ook naar voedsel kunt zoeken? Raap eens een paar wilde oesters. Steek ze ter plekke open en laat ze in je keel glijden. Heerlijk!

steltkluut prunje 4 sjaak huijer
Fotograaf: Sjaak Huijer
Praktische natuurboeken voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!