xeno canto brant goose

De grootste database met vogelgeluiden ter wereld

Jagers vormen een bont gilde. Jaagt de één op hazen en fazanten, daar jaagt een ander op eerste prijzen, op rokken, op roem of op vogelbeelden. Een heel andere jagersgroep jaagt op geluiden. En binnen deze groep hebben sommigen zich gespecialiseerd in de jacht op vogelgeluiden. Een prachtige bezigheid met een heel eigen dynamiek. Zwaai ik met mijn camera in het rond, daar zit een geluidsjager met voor mij vreemdsoortige apparatuur in een windstille hoek, in de hoop een helder vogelgeluid op te vangen. Denk ik in beelden, daar denkt een geluidsjager in sonogrammen. Voor mij totaal onleesbaar, maar voor een geluidsjager gesneden koek.

Grootste geluidscollectie ter wereld: Xeno Canto

Deze week onthulden de geluidsjagers de grootste openbare geluidscollectie ter wereld: Xeno Canto. Maar liefst vijfduizend geluidsjagers jagen wereldwijd op al het gevederde spul dat zingt en fluit. Op hun website bieden ze de geluiden van meer dan tienduizend vogelsoorten aan. En dat is meer dan 90% van alle vogels wereldwijd!

Een paar zoektips

Ben je op zoek naar vogelgeluiden om in een podcast of een filmpje te monteren? Ga naar Xeno Canto en zoek op de Engelse, Nederlandse of wetenschappelijke naam. Ik geef je wel de tip om te sorteren of te zoeken op opnamedatum en opnamegebied. Al was het alleen maar vanwege de geluiden op de achtergrond. Stel, je bent bezig met een opname in de winter. Dan is het geluid van een tureluur in mei waarschijnlijk niet handig met bijvoorbeeld het geluid van een zingende rietzanger op de achtergrond. Of wat te denken van een opname van een zingende veldleeuwerik met het geluid van een cirlgors op de achtergrond? Niet handig om die onder een opname op Terschelling te zetten. Daar zul je de cirlgors immers zomaar niet tegenkomen!

Veldgids vogelzang

Nu had ik al van dit prachtige initiatief gehoord van een Nederlandse geluidsjager, namelijk Dick de Vos (natuurjournalist en reisleider). Ik ontmoette hem tijdens een bijeenkomst en daar vertelde hij al over dit bijzondere initiatief. Van zijn hand verscheen vorig jaar de Veldgids Vogelzang. Combineer zijn gids met Xeno Canto en vogelgeluiden leren is eenvoudiger dan ooit. En nu is de website live! Ik heb zojuist een account aangemaakt en ik moet zeggen: op vogelgeluiden jagen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Gewoon naar Xeno Canto en zoeken naar een soort. Onder dit filmpje van rotganzen in één van de mooiste plekjes van Zeeland heb ik een opname uit deze database gemonteerd. Een geluidsopname die op één van de Waddeneilanden is gemaakt. Ik vermoed dat ik Xeno Canto nog wel vaker ga bezoeken! Zegt het voort.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)