xeno canto brant goose

De grootste database met vogelgeluiden ter wereld

Jagers vormen een bont gilde. Jaagt de één op hazen en fazanten, daar jaagt een ander op eerste prijzen, op rokken, op roem of op vogelbeelden. Een heel andere jagersgroep jaagt op geluiden. En binnen deze groep hebben sommigen zich gespecialiseerd in de jacht op vogelgeluiden. Een prachtige bezigheid met een heel eigen dynamiek. Zwaai ik met mijn camera in het rond, daar zit een geluidsjager met voor mij vreemdsoortige apparatuur in een windstille hoek, in de hoop een helder vogelgeluid op te vangen. Denk ik in beelden, daar denkt een geluidsjager in sonogrammen. Voor mij totaal onleesbaar, maar voor een geluidsjager gesneden koek.

Grootste geluidscollectie ter wereld: Xeno Canto

Deze week onthulden de geluidsjagers de grootste openbare geluidscollectie ter wereld: Xeno Canto. Maar liefst vijfduizend geluidsjagers jagen wereldwijd op al het gevederde spul dat zingt en fluit. Op hun website bieden ze de geluiden van meer dan tienduizend vogelsoorten aan. En dat is meer dan 90% van alle vogels wereldwijd!

Nu had ik al van dit prachtige initiatief gehoord van een Nederlandse geluidsjager, namelijk Dick de Vos (natuurjournalist en reisleider). Ik ontmoette hem tijdens een bijeenkomst en daar vertelde hij al over dit bijzondere initiatief. Van zijn hand verscheen vorig jaar de Veldgids Vogelzang. Combineer zijn gids met Xeno Canto en vogelgeluiden leren is eenvoudiger dan ooit. En nu is de website live! Ik heb zojuist een account aangemaakt en ik moet zeggen: op vogelgeluiden jagen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Gewoon naar Xeno Canto en zoeken naar een soort. Onder dit filmpje van rotganzen in één van de mooiste plekjes van Zeeland heb ik een opname uit deze database gemonteerd. Een geluidsopname die op één van de Waddeneilanden is gemaakt. Ik vermoed dat ik Xeno Canto nog wel vaker ga bezoeken! Zegt het voort.

De beste vogelgidsen van dit moment: