De meest avontuurlijke vakantiebestemmingen in Europa

Op avontuur in de natuur? Duiken, hiken, fietsen, rotsklimmen en veel meer? Even het gezapige kantoorleven achter je laten en het spektakel opzoeken. Lees op deze pagina waar je op avontuur kunt gaan in Europa.

#1. De tour du Mont Blanc
Op trektocht rond de hoogste berg van de Alpen bezoek je maar liefst drie landen. De uitzichten zijn spectaculair en de route zit vol uitdagingen. Kies je de zwaarste route, dan klim je maar liefst 11.000 meter. Wil je nog meer uitdaging? Doe dan mee aan de jaarlijkse Ultra-Trail du Tour du Mont Blanc. Een ultramarathon met een lengte van 167 kilometer die je binnen 46 uur moet afleggen.

#2. De GR20 op Corsica
Het hart van het eiland Corsica is van graniet. De paden zijn ruig, de natuur wonderschoon. De GR20 wordt gezien als de zwaarste trektocht van Europa en de mooiste Franse randonnée.

#3. Het Smokkelaarspad langs de zuidwestkust van Engeland
Terwijl je over fossielen uit de tijd van de Jura wandelt, reizen de kliffen naast je op. Het wandelpad langs de zee gaat voortdurend op en neer. En op je tocht van 1.000 kilometer laat je de wereld achter je. En altijd is het uitzicht spectaculair.

#4. Duiken naar de tektonische planten van IJsland
Op de bodem van een ijskoud meer op IJsland schuiven twee tektonische platen langzaam uit elkaar. Eurazië en Amerika komen hier samen en stoten elkaar af. Het water is kristalhelder en maakt een bezoek aan de Silfrakloof tot een onvergetelijke ervaring. Schaf wel een dik droogpak aan!

#5. Bedwing de bergpassen van de Tour de France
Legendarische renners van de Tour de France maakten naam en faam op de hoogste passen van de Alpen. Twee passen verwierven mythische trekjes: de Col de Tourmalet en de Col d’Aspin. Een beetje wielrenner doet ze op één dag.
#6. De Camino de Santiago per fiets
Voor de uitvinding van de fiets legden elk jaar duizenden pelgrims de Camino de Santiago te voet af. Tegenwoordig kan het dus anders: op de fiets. Je start in Roncesvalles en rijdt naar Santiago de Compostella waar je de eer kunt brengen aan de apostel Jacobus die door de wrede keizer Nero ter dood werd gebracht. Overnachten doe je natuurlijk in een van de driehonderd refugios langs de Camino.

#7. Paragliden op de Mont Blanc
De Mont Blanc oefent grote aantrekkingskracht uit op avonturiers. Ga je niet hiken, dan ga je maar paragliden. Maar let op: ook dan moet je wandelen. Want voordat je jezelf in de diepte kunt storten, zul je toch eerst naar grote hoogte moeten wandelen. Je vliegt langs steile bergwanden, tussen rotspieken en over gletsjers, ijszuilen en ijsvlakten.

#8. Rotsklimmen in Fontainebleau
Wist je dat je net onder Parijs fenomenaal kunt rotsklimmen? Vanaf Bois-le-Roi en Fontainebleau Avon kun je het bos met de meer dan 30.000 rotsblokken te voet bereiken. Hier kun je je hele leven lang elke dag een rots beklimmen zonder dat je ooit een rots twee keer doet. En: je vindt hier rotsen in de zwaarste categorieën!

#9. Skitocht over de Haute Route
Komen we voor de derde keer aan bij de Mont Blanc. Maar nu in de winter. De Haute Route is een ski-avontuur van de hoogste berg in Europa, naar de Matterhorn. De ultieme tocht voor fanatieke skiërs. De tocht duurt een week en voert je langs beroemde toppen. Overnachten doe je in afgelegen berghutten. Een must voor elke tourskiër.

#10. Roeien op de Theems
In 1889 verscheen het beroemde boek Drie mannen in een boot van Jerome K. Jerome. Een avontuurlijke vaartocht door de geschiedenis van Engeland werd geboren. Wil je de hele rivier bevragen, start dan in Lechlade, Gloucestershire, zo’n 340 kilometer van Londen.

#11. Coasteering in Pembrokeshire
Kliffen beklimmen, zo hoog mogelijk en je van meters hoge rotsen in de oceaan storten. Dat is coasteering. Je zwemt naar de rotsen, werkt je moeizaam omhoog en ben je moe of hoog genoeg dan plop, naar beneden om in de woeste golven na te genieten van je korte duikvlucht. Het kan allemaal aan de Engelse kust.

Wil je meer lezen over deze avontuurlijke vakantiebestemmingen, schaf dan het inspirerende boek Lonely Planet Ultieme avonturen aan. Hierin vind je de 75 meest avontuurlijke vakantiebestemmingen over de hele wereld. Met fraaie foto’s, uitgebreide omschrijvingen, praktische aanwijzingen en boordevol tips. Een inspirerend boek voor de ware avonturier. Wil je weten welke avonturen zoal beschreven worden in dit boek, lees dan eerst mijn uitgebreide recensie.