Meer dan tien redenen om vogels te kijken rond het Kerkinimeer in Noord-Griekenland

Het noorden van Griekenland is een waar vogelparadijs. Het is één van de belangrijkste vogelgebieden in Europa. Dat komt doordat twee werelden er samen komen: de Europese en de Aziatische. Hoewel de meeste Grieken de natuur en vogels vooral zien als consumptie-artikel, valt er voor vogelaars ontzettend veel te genieten. Het Kerkinimeer is één van de grote trekpleisters vanwege de overvloed aan bijzondere vogels. Het Kerkinimeer is ondiep en is rijk begroeid. Ideale omstandigheden voor veel watervogels. Die komen ook af op de enorme scholen vis die in het meer leven. En daarom vandaag een artikel over meer dan tien redenen om vogels te kijken rond het Kerkinimeer in Noord-Griekenland.

Meer dan tien redenen om vogels te kijken rond het Kerkinimeer in Noord-Griekenland

Hieronder noem ik een aantal vogelsoorten op die je zeker gezien moet hebben wanneer je gaat vogels kijken rond het Kerkinimeer. Bij sommige soorten kun je een filmpje bekijken. Deze filmpjes zijn niet in Griekenland gemaakt.

#11. De grote karekiet

In Nederland is de grote karekiet zo ongeveer uitgestorven. We zijn al opgetogen als er weer eens eentje besluit te broeden in de Loosdrechtse Plassen. Kom daar bij het Kerkinimeer eens om! Daar zie je de grote karekiet in grote aantallen.

#10. De kuifleeuwerik

Wat voor de grote karekiet geldt, geldt in nog sterkere mate voor de kuifleeuwerik. Die is echt uitgestorven in ons landje. Nul tot één broedparen resteren nog zegt mijn Handboek Vogels van Nederland en België. In België gaat het gelukkig een stuk beter met de kuifleeuwerik: vijf tot zeven broedparen in het hele land. Dat is ook al een enorme populatie. Rond het Kerkinimeer bevindt zich nog wel een levendige populatie van deze leeuwerik met de prachtige kuif. Wil je weten hoe het gezang van de kuifleeuwerik luidt, dan op naar Noord-Griekenland.

#9. De roodkopklauwier

Klauwieren hebben op mij een grote aantrekkingskracht. Of het nu de grauwe klauwier is die je ook rond het Kerkinimeer ziet, of de roodkopklauwier… Door hun typische gedrag fascineren deze vogels me mateloos. Helaas heb ik in Nederland alleen de klapekster kunnen bewonderen. De roodkopklauwier zag ik ooit eens op een berghelling in de Oostenrijkse Alpen. Ook rond het Kerkinimeer broedt dit fraaie lid van de familie der klauwieren.

#8. De schreeuwarend

Het noordoosten van Griekenland is de streek in Europa waar de meeste soorten roofvogels voorkomen. Waaronder heel zeldzame als de bastaardarend en keizerarend. Ook de schreeuwarend jaagt er boven de vlaktes. Een fantastische jager en evenals de andere arenden een imposante vogel om te zien.

#7. Cirlgors

Ik weet het, dichterbij huis kun je de cirlgors ook te zien krijgen. Ga naar de Brenne en je komt hem ook tegen tijdens je wandeltochten. Maar het is wel een soort waarvoor ik erop uit trek hoor. Sowieso intrigeren gorzen mij en dat komt vast omdat ik in het westen van Nederland nauwelijks gorzen tegenkom. De rietgors is er natuurlijk algemeen, maar andere soorten zijn er zeldzaam. Zo niet rond het Kerkinimeer. Cirlgors zie je er, knalgeel en luid zingend. En de grauwe gors natuurlijk ook. Een stuk minder opvallend, maar wel een stevige verschijning.

#6. De hop

Dwaalt een hop naar Nederlandse streken, dan brengt dat een hoop mensen in beweging. De velden rond het Kerkinimeer zijn ideaal leefgebied voor deze opvallende verschijning.

#5. Ralreiger

De top vijf begint met de ralreiger. Een soort die hoog op mijn verlanglijstje staat. Ik denk dat ik hem ooit wel eens heb gezien in de Dombes in Frankrijk, maar zeker weten doe ik het niet. De ralreiger is een van de reigersoorten die je op en rond het Kerkinimeer kunt zien. Ongeveer zo groot als een koereiger, maar iets dieper getint. Zeg je ralreiger, dan moet je rond het Kerkinimeer ook de kleine zilverreiger, purperreiger en kwak vermelden. En de lepelaar, hoewel geen direct familielid, mag toch ook best?

#4. Dwergaalscholver

De dwergaalscholver broedt te samen met de ‘gewone’ aalscholver in de vegetatie rond het Kerkinimeer. Soms jagen ze in scholen en dat levert een gekrioel en gespetter van zwartgevederde vogels op. Heb je die enorme groepen jagende aalscholvers gezien, dan is je dag helemaal goed.

#3. De Europese flamingo

Deze tropische verschijning is in het zuiden van Europa niet heel bijzonder, maar voor ons bewoners van de Lage Landen toch altijd nog wel. In het Grevelingenmeer overwintert elk jaar weliswaar een aantal Europese flamingo’s, maar die zijn ooit ontsnapt uit dierentuin of volière. In het Kerkinimeer zijn het 100% wilde flamingo’s. Prachtig om te zien als ze massaal het luchtruim kiezen.

#2. De roze pelikaan

Alleen al voor de pelikanen zou je het Kerkinimeer bezoeken. Sterker nog: er is een vorm van eco-tourisme gecreëerd rond deze bijzonder grote visvreters. Een van de twee pelikanensoorten die in het Kerkinimeer voorkomt is de roze pelikaan. Ga op pelikanen-safari met een bootje en je zult ze geheid zien. Wie weet van héél dichtbij, want de lokale gidsen zijn slim genoeg om een mandje met vis mee te nemen aan boord.

#1. De kroeskoppelikaan

De roze pelikaan noemde ik al, de kroeskoppelikaan met zijn enorme spanwijdte mag er ook zijn. De droom van elke Europese vogelaar. Eerlijk gezegd vind ik de kroeskoppelikaan er een beetje hoekig uitzien. En tegelijkertijd vind ik hem on-Europees. De kroeskoppelikaan wordt wereldwijd ernstig in zijn voortbestaan bedreigd en daarom is het van groot belang dat de populatie in het Kerkinimeer wordt beschermd. Deze imposante vogel maakt een bezoek aan het Kerkinimeer tot een onvergetelijke ervaring.

Nog een goede reden om op vogelreis te gaan naar het Kerkinimeer:

Natuurlijk zijn dit slechts een paar opvallende soorten die je rond het Kerkinimeer kunt zien. Buidelmees, duinpieper, bonte kraai, Spaanse mus, kwak, zwarte wouw en veel meer soorten heb ik nog niet genoemd, evenals vele andere diersoorten als smaragdhagedis en allerlei soorten dagvlinders. Ook die andere niet genoemde soorten zijn een opperbeste reden om eens op vogelreis te gaan naar het Kerkinimeer.

De allerbeste reden om vogels te kijken aan het Kerkinimeer:

Maar de allerbeste reden om op vogelreis te gaan naar het Kerkinimeer is ongetwijfeld die dwarse mentaliteit van de Grieken. Die de natuur beschouwen als consumptie-artikel. Schieten wat je schieten kunt, zelfs al is het een beschermde en bedreigde vogelsoort. En je raadt natuurlijk al welke vogelsoorten er ook enorm onder die schietdwang te lijden hebben: de roofvogels. Die worden gezien als concurrent.

Toerisme gericht op de natuur kan voor een omkeer zorgen. Dat zou niet voor het eerst zijn. Toerisme brengt geld in het laatje, en daar hebben de Grieken flink behoefte aan. Hoe meer mensen vogels gaan kijken rond het Kerkinimeer, hoe meer Grieken ervan overtuigd zullen raken dat de natuur ook op een heel andere manier waardevol is. En daarom: boek eens een reis naar het Kerkinimeer. Je zult er versteld staan van de de enorme vogelrijkdom. En natuurlijk ook van de vriendelijkheid van de lokale bewoners.

Ik denk dat de beste periode om vogels te kijken rond het meer de maand april is. Dan zijn alle broedvogels weer terug en is het er voor de mens over het algemeen ook aangenaam toeven. Wil je meer lezen over een vogeltocht rond het Kerkinimeer, lees dan het reisverslag van Leo Tukker die in april 2018 het Kerkinimeer bezocht.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!