Mediteren voor een vuilnisbak

Even korfballen met mijn dochter op straat, maar onderwijl zie ik een nachtvlinder rond de vuilnisbak vliegen. Ik kijk aan de andere kant en verhip, daar zit’ie. Camera gepakt, mijn statief en knielen voor de vuilnisbak. Een witte nachtvlinder met zwarte rand, nooit gezien, best mooi. Mijn buurman kijkt me bedenkelijk aan. Wat is er zo mooi aan een vuilnisbak? Hij herkent de nachtvlinder ook niet. Als hij hem had herkend, had hij hem vast pardoes platgedrukt. Het is een berucht beestje dat al diverse keren het nieuws heeft gehaald: de buxusmot. Een exoot uit verre oostelijke streken. Een bedreiging voor de dure buxusplantjes in de tuinen. Het bestrijden van de buxusmot is inmiddels een ware business. Gif en natuurlijke middelen worden in de strijd gegooid om de plantjes te redden. En ik maar mediteren voor een vuilnisbak met daarop zo’n vermeend plaagdier. Ik vind hem nog best mooi ook!

beste-gids-voor-nachtvlinders