matkop op de tongplaat

Matkop op de Tongplaat

De matkop. Een bruine mees met zwarte pet. Klein postuur (ongeveer zo groot als een pimpelmees). De matkop is een algemene broedvogel van allerlei typen bos. Hij broedt in loof- en naaldbos. In vochtige bossen en in droge bossen, zo lees ik in mijn vraagbaak het Handboek Vogels van Nederland en België. En dat komt overeen met mijn opname op de Tongplaat. Zaterdag filmde ik er op twee locaties een matkop. Eerst in het jonge wilgenbos langs het wandelpad. Ultrakort, alleen de riedel waarmee het filmpje hieronder opent. En daarna in het oude bos. Een boom was begroeid met een dikke laag mos en daar zat hij in te pulken.
Eerst dacht ik: die verzamelt nestmateriaal. Omdat hij niet met mos in de snavel wegvloog, zocht hij er iets anders: insecten. Die vinden in zo’n laag mos beschutting tegen winterse omstandigheden of al te felle zon. Toen ik de boomstam van onder naar boven bekeek, zag ik dat er wel vaker aan het mos wordt getrokken. Ongetwijfeld door de matkoppen en waarschijnlijk ook door andere mezen. Zo zie je maar: ook vogels weten drommels goed waar ze het beste naar voedsel kunnen zoeken. Een eenvoudig bewijs van een zekere mate van intelligentie bij vogels waarover ik nog veel sterkere staaltjes las in het boek Vogelbrein.

Wie matkop roept, moet ook de glanskop noemen. Deze twee soorten zijn vrijwel identiek. Ik vind het onderscheid zo lastig, dat zelfs de hulp van de gedetailleerde gids Vogeldeterminatie me niet meteen verlost van mijn twijfels. Vogels kijken blijft soms een zaak van lang puzzelen. Nu had ik het met de matkop dit keer heel eenvoudig. De glanskop komt voor in bos met een hoge dichtheid aan eiken of beuken. Welnu, die boomsoorten ontbreken ten ene male in dat oude bos op de Tongplaat. Bovendien had ik op waarneming.nl al gezien dat iemand anders ook een matkop had gezien op de Tongplaat. Dan is één en één al heel snel twee.

Dan hier de matkop die ijverig op zoek is naar insecten. Ik heb er weliswaar een melodietje aan toegevoegd, maar de vogelgeluiden uit het bos zijn ook nog te horen. Het voorjaar nadert en het vogelgezang zal met de week aanzwellen.

De beste camera’s voor vogelfotografen:

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een sublieme camera die excelleert op gebied van fotografie én video. Een professionele camera voor een professionele prijs.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Top of the bill voor professionele fotografen én filmers die de natuur willen vastleggen. Extreem snel, een subliem AF systeem en uitstekende beeldkwaliteit zelfs bij weinig licht. Filmen kan in Ultra HD 4K kwaliteit. 'It is extremely fast, an incredible AF system, and second to none when it comes to shooting in low light.'

Type: Systeemcamera, gericht op filmen

Een 4-6K cinematografische systeemcamera met een full-frame sensor die een sublieme filmkwaliteit biedt. Voor zowel de ervaren cineast als de videoamateur die de hoogste eisen stelt aan zijn filmopnames.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een van de populairste camera's onder amateurfotografen. En een stuk goedkoper dan de camera's hierboven.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Het goedkopere broertje van de Canon EOS 1D. De EOS7D heeft een groot aantal eigenschappen gemeen met zijn professionele broer. Hij is alleen een stuk lichter, heeft een kleinere sensor, maar natuurfotografen kunnen er echt hun hart mee ophalen. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen filmen.

Met deze camera ging Nikon weer een flinke stap vooruit. Deze camera heeft een zoom van maar liefst 125x! Dat is werkelijk fenomenaal. Je moet dan ook een héél stevig statief aanschaffen. Maar til je daar niet al te zwaar aan, dan is dit echt een beest van een camera om vogels te filmen. O ja, fotograferen én filmen kan dit toestel in 4K. En fotograferen in RAW. En je kunt een externe microfoon aansluiten. Geweldig hoor.

Een beest van een camera voor iedereen die voorbij de horizon wil fotograferen of filmen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Iets lichter dan de Nikon P1000 is deze beer van een camera: de Nikon Coolpix P950. Deze sublieme camera is uitgerust met een zoom van 83 x. Ook enorm en om vogels te filmen echt geweldig. Deze camera is iets lichter in gewicht dan zijn grote broer hierboven. Fotografeert ook in RAW. En schiet beelden, zowel foto als film, in 4K.

Zou ik nu een nieuwe camera moeten aanschaffen, dan werd het dit model, vooral vanwege het gunstige gewicht, de geweldige zoom en andere hoogwaardige eigenschappen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Met deze camera schiet ik mijn filmpjes. De vergroting van 50 keer staat gelijk aan een lens van 1.200 millimeter. Een heel prettige camera met ontzettend veel functies. Ook nog eens prettig geprijsd. Helaas geen fotografie in RAW en ook niet filmen in 4K, wel full-HD.

Een prettig geprijsd model met veel mogelijkheden.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Technisch gezien superieur aan de andere compact camera's in dit overzicht. Stelt razendsnel scherp, fotografeert en filmt in Ultra-HD. Kan opslaan in RAW. Alleen de zoom is beperkt tot 25 keer, en dat staat gelijk aan 600 millimeter. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Compact, betaalbaar en een enorme vergroting van 60 keer (lensbereik 20 tot 1.200 millimeter). Met de Lumix DMC-FZ82 bridgecamera van Panasonic kun je bovendien met 25 of 30 beelden per seconden UHD/4K-video’s opnemen. Full HD kan met 60 beelden per seconden. Ik vind dit imposant hoor.

Vanwege de zeer gunstige prijs ook een heerlijk instapmodel voor kinderen.