Over een mannetje middelste zaagbek

De Oesterdam is een van de dammen die de Oosterschelde lelijk in stukken snijden. Links is het water inmiddels helemaal verzoet, rechts kolkt de Oosterschelde, maar lang zo krachtig niet meer als voorheen. Dat neemt niet weg dat de Oesterdam een goede locatie is om vogels te kijken. Op de uitgestrekte slikgebieden die bij eb droogvallen, wemelt het van de steltlopers. Aan de binnenzijde kun je soms verrassende waarnemingen doen. Een poelruiter bijvoorbeeld, of zomaar een groep lepelaars. Op windstille dagen in najaar of winter is het helemaal genieten. Ten zuiden van de Bergse Diepsluis is het water dan spiegelglad. Middelste zaagbekken, futen of rotganzen zwemmen op het water. Wandel er eens rond, of ga eens een poosje op het talud zitten, dit is de Oosterschelde op zijn best.

De Bergse Diepsluis ondertussen is ook een van de betere gedeelten op de Oesterdam om vogels te kijken. Zeker in najaar en winter. Fuut, dodaars, en soms een geoorde fuut of kuifduiker overwinteren in de haven. Op de steiger en in de sluis kun je soms een ijsvogel bewonderen. En let ook eens op de kokmeeuwen op de aanlegsteigers. Soms zit er een geringd exemplaar tussen. Wellicht geringd in de broedkolonie in de karrenvelden een paar honderd meter verderop. Kun je de ring aflezen, meldt hem dan aan de ringer. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Een andere vogel die elk jaar in de Bergse Diepsluis te zien is, is de middelste zaagbek. Anders dan zijn neef de grote zaagbek, overwintert de middelste zaagbek het liefst op zout water. Je komt hem trouwens ook op zoet water tegen zoals deze opname in de haven van Den Bommel laat zien. In het Handboek Vogels van Nederland en België lees ik dat er jaarlijks 10.000 tot 15.000 in Nederland overwinteren. Ik vind er ook een fraaie foto van een mannetje middelste zaagbek op de Brouwersdam. Broeden doet de middelste zaagbek ook in Nederland, maar in heel kleine aantallen. En tot slot: waarom hij zaagbek heet? Omdat zijn snavel scherpe karteltjes heeft, net een zaag. Een visje dat in de greep van die snavel komt, zal het niet redden. Geen ontsnappen meer aan. Hap, slik en weg.

Twee weken geleden filmde ik deze middelste zaagbek in de Bergse Diepsluis. Hij is druk doende zijn veren in te vetten. Levensnoodzakelijk voor een vogel die vrijwel altijd op het water leeft. Vette veren stoten water af en houden de vogel warm. Natte veren laten koud water door en onderkoelen de vogel. Met fatale afloop tot gevolg. En dus: lekker invetten die veren. Hoe een watervogel dat precies doet, lees je in dit artikel.

De beste vogelgidsen voor kinderen van dit moment:


Ik weet zeker dat héél véél kinderen héél véél plezier gaan beleven aan deze vogelgids!

Sprankelend vormgegeven en een heel slimme opzet waardoor je heel snel de vogel herkent.

Met leuke opdrachten en notitielijnen. 

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Toegankelijke beschrijvingen van de meest voorkomende vogels in Nederland en België.

Boordevol informatie over vogels. 

Met afstreeplijst voor de soorten die je gezien hebt.

Een vogelgidsje voor kinderen die nog maar net zijn begonnen met vogels kijken.


Héél eenvoudig van opzet.

Kinderen die al wat ervaring hebben met vogels kijken, raad ik deze niet aan. Dan is deze te eenvoudig en ga door naar nummer 3.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.

Vogelgids voor alle leeftijden.

Toegankelijke beschrijven en duidelijke foto's van 142 vogelsoorten.

Handige checklist die je helpen bij het herkennen van de vogels.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.

Met deze gids leer je heel gemakkelijk de meest voorkomende soorten vogels in je tuin en het park te herkennen.

Een gids bestemd voor beginnende vogelaars die behoefte hebben aan duidelijkheid.

Beschrijft alle 192 broedvogels van Nederland en België.

Door de uitgekiende indeling kost het herkennen van elke vogel weinig moeite.

Met deze gids leer je heel gemakkelijk verschillende soorten vogels in je tuin te herkennen.

Populaire vogelgids voor jongeren, beginnende vogelaars en vakantiegangers.

Toegankelijke beschrijvingen.

Compacte en dus handzame uitvoering.

Steeds meer kinderen ontdekken hoe leuk vogels kijken is.

Vogelbescherming Nederland haalde er het Jeugdjournaal mee: met het bericht dat steeds meer kinderen vogels kijken leuk vinden. Naar aanleiding van dit bericht maakte ik een filmpje voor kinderen die geïnteresseerd zijn in vogels kijken.

Ben je op zoek naar een goede maar betaalbare verrekijker voor een kind, bekijk dan mijn overzicht van geschikte modellen. Het is een mix van verrekijkers voor jonge en oudere kinderen.