Mannetje en vrouwtje tafeleend in de Zouweboezem

Tafeleenden zijn fraaie watervogels. Vooral de mannetjes, maar als je goed kijkt mag ook het vrouwtje er zijn. De mannetjes zijn zoals meestal het mooist gekleurd. Een wijnrode kop, grijze rug en een zwart met grijze snavel. De helderrode ogen vallen een beetje weg op de rode kop. De vrouwtjes zijn egaal bruin, maar kijk eens naar die robuuste kop. Ook de mannetjes hebben zo’n voorname kop. Een trotse duikeend, de tafeleend. Familie van de kuifeend, maar een stuk groter. Ik filmde dit groepje tafeleenden in de Zouweboezem op de plek waar straks de zwarte sterns zullen broeden. Tafeleenden en zwarte sterns zijn elkaars concurrenten op de drijvende nestplankjes. Daarom zetten de vogelbeschermers een stuk gaas om de nestplankjes. Dan kunnen de tafeleenden er niet meer op en de zwarte sterns nog wel. Op het eind van mijn opname zie je hoe tafeleenden baltsen. De mannetjes benaderen de vrouwtjes en de vrouwtjes op hun beurt jagen de mannetjes weg zodra die te dichtbij komen. In dit spel doen de vrouwtjes dus volop mee. En let op: de vrouwtjes zijn bepalend. Straks kiezen zij het mannetje. Alle hens aan dek dus voor de mannen. Ze hebben iets te bewijzen.

De allerbeste lichtgewicht verrekijkers van dit moment:

Topmodel van Swarovski dat onlangs is verbeterd. Verkrijgbaar in de modellen 8x30 en 10x30. De modellen met het laagste gewicht in dit overzicht, namelijk 490 gram. De beste lichtgewicht verrekijker van dit moment.

De Meopta MeoStar is ook een topmodel. En iets goedkoper dan Swarovski en Leica. Gewicht is met 595 gram wel iets zwaarder.

Een topmodel van het gerenommerde merk Zeiss. Met 630 gram zijn deze modellen ook weer niet superlicht.

Verkrijgbaar in de modellen 8x32 en 10x32. Een topmodel van een topmerk. Het gewicht ligt op zo'n 650 gram en dat is nog niet eens héél licht.