gekraagde roodstaart gorzen van ridderkerk

Mannetje en vrouwtje gekraagde roodstaart

Tijdens mijn wandeling door de Gorzen van Ridderkerk vloog een paartje gekraagde roodstaarten zenuwachtig heen en weer. Vooral het vrouwtje kon maar niet stil zitten. En dat snap ik wel, want ik had ze al met voedsel in de snavel gezien. Daar zat dus een nest!

En een nest, dat moet je niet verstoren. Maar ja, dat nest zat daar ergens langs het wandelpad. Dan ontkom je niet aan een zekere verstoring. En dus koos ik ervoor om ze even te filmen en toen snel door te stappen. De volgende dag was ik er weer en toen zaten ze er weer. Weer dat zenuwachtige gedrag. Nou ja, dat zit dus wel snor met dat nest. Hopelijk is de boom tijdens het slechte weer van vannacht niet omgewaaid of zo.

De gekraagde roodstaart vind ik best een bijzondere vogel. Terwijl het een redelijk talrijke vogel is in ons land. Maar niet op Tholen waar ik opgroeide. Daar heb ik hem nooit gezien. Omdat ik de gekraagde roodstaart nooit zag in mijn jonge jaren, vond ik het altijd een beetje vreemd dat vrijwel elke vogelgids voor tuinvogels de gekraagde roodstaart vermeldt. Een gekraagde roodstaart in de tuin? Dan moet je een aardig bosperceeltje bezitten. Maar dat kan wel eens meevallen. In het oosten van het land is de gekraagde roodstaart inderdaad een tuinvogel. Nou, een heel mooie tuinvogel zelfs! Zeker het mannetje.

Bekijk hieronder het filmpje dat ik maakte van het paartje gekraagde roodstaarten. Mijn verhaaltje bestaat uit de ‘kliekjes’ van mijn vlogs en daarom mag dit filmpje de naam van vlog niet dragen.

Gekraagde roodstaart in de Gorzen van Ridderkerk

Verrekijkers voor de beginnende vogelaar: