Liefdesspel van een paartje futen

Het liefdesspel van futen is bijzonder. Hoewel futen algemene broedvogels zijn in de Alblasserwaard, had ik die taferelen opmerkelijk genoeg nog nooit goed gezien. Op maandagavond, tweede Pinksterdag, had ik een buitenkansje. Ik wandelde langs de Alblas en daar gleed een paartje futen over het water. Gelukkig heb je daar van die heerlijke vissteigers en daar ben ik maar eens op gaan liggen. Mijn statief te water, camera net boven het water. En zo filmde ik de futen bij een kluit drijvend veen, vermoedelijk het beoogde nest. Ze sjouwden er althans allerlei plantenstengels naar toe. Ten slotte boog vrouwlief zich voorover naast het nest. Manlief kwam naderbij, gaf haar met zijn snavel een subtiel tikje op haar rug en klom kortstondig op haar rug. Na de paring nog een ogenblik kopschudden en daarna weer te doen wat futen normaal gesproken plegen te doen. Mijn statief was ondertussen helemaal volgelopen met water en hoewel ik leeg heb laten lopen, betwijfel ik of het al droog is.

al mijn recensies van actuele vogelgidsen