lepelaar in de inlaag keihoogte zeeland

Lepelaar in de Inlaag Keihoogte

De vogeltocht met Sjaak startte vanmorgen aan de parallelweg van de N59. Een ploeg van Staatsbosbeheer en andere natuurorganisaties stond gereed om de Hellegatsplaten in te trekken. Dat maakt nieuwsgierig, dus met enige spoed naar de groep gereden. Het bleek dat vandaag twee jonge zeearenden geringd en gezenderd zouden worden! Dat is natuurlijk prachtig nieuws! Onze smekende blikken of we mee konden, mochten niet baten. Zoveel mensen die dat willen, daar was geen beginnen aan. Helaas, maar begrijpelijk.

Toen snel door naar de Inlaag Keihoogte. Dit keer doelgericht naar één gebied in plaats van kriskras door de polders te rijden. Vanuit de hut was het weer weldadig vogels kijken. Tureluur, kluut, scholekster, kemphaan, lepelaar, bergeend, slobeend, kneu en huiszwaluw lieten zich van dichtbij bekijken, filmen en fotograferen. Vooral de kemphanen maakten indruk met de restanten van hun kraag nog in de nek. Twee mannetjes dus die geen beslommeringen voor eieren en kuikens hadden. Morgen meer over de kemphanen, want ik maakte er natuurlijk een vlog over.

De lepelaar op het eiland liet zich intussen ook gewillig bekijken. Een volwassen exemplaar, zoals je kunt zien aan de snavel (gele vlek op het eind), de nek (gele band) en de opvallende vlek in de keel. Ik heb geen poging gedaan om de ringen af te lezen. Heel noodzakelijk voor onderzoek, die ringen, maar een tikkeltje afzichtelijk zijn ze toch wel.

Na afloop via de Klein Beijerenpolder op Schouwen-Duiveland naar ons vaste eetcafé gereden. Daar te lunchen is altijd goed. In dat poldertje natuurlijk de vaste ‘Zeeuwse’ vogels: visdief, kokmeeuw, kluut, tureluur en bergeend.

Een mooie dag. Stralend weer. Boven verwachting veel vogels kunnen filmen en fotograferen. Oftewel: het was goed!