Regelmatig kom ik ze tegen: schildpadden in de Nederlandse natuur. En ik beken het maar: toen ik tiener was en de drie roodwangschildpadden die ik in een terrarium hield, beu was, heb ik ze in De Veste uitgezet, de gracht rond het stadje Tholen. De gracht zat toen nog tjokvol watervlooien en ik dacht dat ze in luilekkerland terecht kwamen. Dat blijkt toch iets anders te liggen, lees ik nu alom en dat leidt tot de vraag: kun je een schildpad vrijlaten in de natuur?
Kun je een schildpad vrijlaten in de natuur?
Kun je een schildpad vrijlaten in de natuur? Natuurlijk kan dat! Het is heel eenvoudig: je neemt je schildpad mee naar een sloot of moerasgebied en je zet hem erin uit. Klusje geklaard. Natuurliefhebbers die hem dan zien zwemmen, reageren vaak opgetogen. Hoe bijzonder is het om een schildpad te zien! Ik ervaarde dat zelf tijdens onze zomervakantie aan het Gardameer. Daar zagen we dagelijks een enorme roodwangschildpad zwemmen, en soms zelfs twee, en we keken gebiologeerd toe hoe hij onderdook en weer naar boven kwam.
Nederland is Italië niet!
Maar Nederland is Italië niet! En dat is de sleutel tot de beantwoording van de vraag of je een schildpad kunt vrijlaten in de natuur.
Want wat blijkt? Een schildpad die in de Nederlandse natuur wordt uitgezet, sterft een langzame en gruwelijke dood! Jouw schildpad, en ook de mijne destijds, waarvan je denkt dat hij in luilekkerland is terecht gekomen, ervaart dat volkomen anders. Hij verhongert namelijk langzaam maar zeker. De schildpad is namelijk helemaal niet bestand tegen het klimaat in ons land. Voedsel verteren doet een schildpad pas wanneer het 18 graden is, of warmer. Is het kouder, dan gaat de schildpad in winterslaap en moet hij zijn reserves aanspreken om de koude periode door te komen. Zelfs al warmt het klimaat op, in Nederland is de periode waarin het warmer is dan 18 graden veel te kort voor een schildpad. Onderzoek het maar eens, maximaal 3 maanden in het jaar is het aaneengesloten 18 graden of warmer en kan de schildpad eten én dat voedsel verteren. De rest van het jaar ligt hij te suffen en te teren op zijn reserves. En omdat de periode van winterslaap te lang is, slinken zijn reserves langzaam maar zeker.
De schildpad lijdt honger
Je kunt ook zeggen: hij lijdt jarenlang honger, maar dat is aan de buitenkant niet te zien. Zijn schild verbloemt dat. Maar zou je onder het schild kijken, dan zou je zien dat de schildpad magerder en magerder wordt, en ziek. Het is alleen niet te zien. En natuurlijk gaat de schildpad na jarenlang lijden dood door uithongering, ziektes of door parasieten. Zijn reserves zijn op, of hij heeft geen weerstand meer. Dit proces van versterven duurt maximaal zeven jaar.
Wat moet je doen als je een schildpad in de natuur ziet?
Wat moet je doen als je een schildpad in de natuur ziet? Kun je hem vangen, doe dat dan en neemt contact op met Stichting Schildpadden Opvang Nederland. De mensen die verbonden zijn aan deze stichting zullen hem ophalen en verzorgen.
Geen enkel huisdier vrijlaten in de natuur
Overigens moet je jezelf realiseren dat je geen enkel huisdier zogenaamd ‘vrij moet laten’ in de Nederlandse natuur. Het huisdier kwijnt weg. Of het huisdier wordt een regelrechte plaag in onze natuur. Wat denk je welke verwoesting verwilderde honden en katten aanrichten in onze natuur? En denk eens aan alle exoten, waaronder trouwens ook planten, die inheemse soorten verdringen en nauwelijks een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in ons land. Het beste in mijn ogen is om géén huisdier te nemen. Onze huizen worden voor slechts één diersoort gebouwd en dat is Homo sapiens oftewel de mens. Heb je toch een huisdier en wil je ervan af, bespreek dit dan met een dierenasiel. Of probeer een nieuw baasje te vinden. Nooit ‘vrijlaten’ in de natuur, dat is wel duidelijk, denk ik.
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |