Kuifaalscholver op de Zuidpier bij IJmuiden

Zoals ik in weekbericht #51 al aangaf, ik had het plan opgevat om de Zuidpier te IJmuiden eens te bezoeken. De zeevogels die er worden gemeld, stonden me wel aan. Met de stille hoop (en misschien ook wel verwachting) om in ieder geval de oeverpieper, kuifaalscholver en een duiker te filmen. En met een beetje geluk een jan-van-gent te schieten. Dat laatste is niet gelukt, hoewel er mede-vogelaars al wel een paar jan-van-genten hadden zien vliegen.

De eerste drie soorten heb ik wel kunnen vastleggen. Vandaag de eerste: de kuifaalscholver. Die bleek niet zo schuw als zijn broers, de ‘gewone’ aalscholvers, die bij het zien van mijn tronie direct het luchtruim of het ruime sop kozen. Dit is een jong exemplaar, je herkent hem vooral aan het bruine verendek, de snavel die helemaal geel is, de groene ogen en de lichte keelvlek. Het was mijn eerste waarneming van een kuifaalscholver!

De Zuidpier is een zeer interessante locatie om zeevogels te bekijken. Een heerlijke stek ook om uit te waaien. Lees hier meer over vogels kijken op de Zuidpier.

banner vogelmemory