Kuifaalscholver en gewone aalscholver naast elkaar

Wegens gebrek aan tijd én aan beelden eindelijk weer een filmpje. Dit keer van de kuifaalscholver die al wekenlang op de Brouwersdam wordt waargenomen. Ik filmde hem voor de tweede keer, nu terwijl hij naast een gewone aalscholver stond. In de Spuisluis waar het nu gelukkig weer rustig is. Geen ‘sport’vissers meer die ondermaatse vis aan het stropen zijn.

De Spuisluis op de Brouwersdam is tegenwoordig gelukkig het domein van vogels, vissen en zeehonden. Het stevige hekwerk en de enorme rotswand beletten de vissers om er op zeebaars en geep te hengelen. Nu heb ik niets tegen vissen, ik heb het zelf ook fanatiek gedaan en zou het nog wel willen doen mits de vangkans redelijk zou zijn. Maar wat daar in de Spuisluis gebeurde kon je geen vissen meer noemen. Stropen was het. Ondermaatse vis verdween in de koelemmers, en niet eentje, nee, met honderden tegelijk. Vissen in de Spuisluis is nu verboden en dus zie je er met laag water nu zeehonden zwemmen, en aalscholvers en soms en een roodkeelduiker of zeekoet. Dat die er zwemmen zegt trouwens genoeg: onder water wemelt het er van de vis.

De kuifaalscholver dus. Een zeldzame vogel aan de Nederlandse kust. In een eerder artikel legde ik al eens uit wat het verschil is tussen de kuifaalscholver en de gewone aalscholver. Het is eigenlijk heel eenvoudig: het oog bij ‘de kuif’ wordt omringd door veren. Het oog bij de ‘gewone’ door naakte huid. Kijk bovendien ook eens naar de snavelbasis van beide vogels. Je zult zien dat de gele vlek qua formaat en vorm ook behoorlijk verschilt.

De foto boven dit artikel is natuurlijk gemaakt door Sjaak Huijer.

Kuifaalscholver en gewone aalscholver naast elkaar

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)