kraanvogels zuid-limburg

Kraanvogels boven Zuid-Limburg

Terwijl ik door de sneeuw ploeterde op de Grevelingendam, verkeerde een collega van me in Limburgse sferen. Het goede Zuid-Limburg wel te verstaan. Van vogels heeft hij geen verstand, maar dat er toen wel heel bijzondere exemplaren over kwamen, dat had hij wel door. Toen hij maandagochtend het filmpje liet zien, viel ik van verbazing van mijn stoel. Ik heb nog nooit een kraanvogel gezien in het wild en hij ziet er ‘zomaar’ een paar honderd langs vliegen! En ondertussen ook nog eens gefilmd met een of ander hip iPhone apparaat.

Kraanvogels dus. Grus grus in het Latijn. Slechts een klein aantal broedt in Nederland. Tussen de negen en vijftien paar, lees ik in het Handboek Vogels van Nederland en België. En weet je wat het is? Geen schuwere vogel dan een broedende kraanvogel. En dat is dan ook meteen de grootste bedreiging. Hij is heel gevoelig voor verstoring. Wordt hij verstoord, bijvoorbeeld door wandelaars en hun honden, dan verlaat hij alras het nest en laat de eieren voor wat ze zijn. Een verloren nest dus. Oftewel: weet je dat er in een gebied kraanvogels broeden, ga er dan zeker niet in tijdens de broedperiode. Het Fochteloërveen is een van de natuurgebieden in Nederland waar elk jaar een paar koppels een poging tot broeden doet.

Maar de meeste kraanvogels broeden buiten Nederland. In het noordoosten van Duitsland bijvoorbeeld. In Scandinavië, Rusland, Polen en zo nog een paar landen. Weet je wat een goed gebied is om kraanvogels te bekijken in het voorjaar? Noordoost-Duitsland. Mecklenburg-Voor-Pommeren. Een verlaten streek waar je niet alleen kraanvogels kunt zien, maar ook de hop, zeearend en grote trap. Ik heb me al eens voorgenomen om in de voorjaarsvakantie naar dit gebied te rijden, maar het is er nog niet van gekomen. In de gedetailleerde gids Vogels kijken in Noordoost-Duitsland van Hans Peters lees je alles over dit gebied.

Goed. Kraanvogels vliegen na het broedseizoen van noord naar zuid. Ze verzamelen zich vaak in enorme groepen. Soms duizenden kraanvogels op een akker. In Duitsland, net over de grens. Soms waait een groepje kraanvogels met een oostenwind de grens over en strijken er opeens op Nederlands grondgebied kraanvogels neer. Zo heeft dit najaar wekenlang een groepje kraanvogels in de Hellegatsplaten op Goeree-Overflakkee gezeten. Daar had ik geen weet van, en vriend Sjaak kreeg de melding veel te laat binnen. E toen waren ze gevlogen. Gemiste kans dus.

Een ander befaamd gebied om kraanvogels te kijken in het najaar is de Brenne. Ook daar verzamelen in november duizenden kraanvogels op doortrek naar het zuiden. Onze gastheer op Le Pellebuzan verzekerde ons dat er voor het kasteel jaarlijks kraanvogels te zien zijn. Je loopt het terrein af en je ziet en hoort alleen maar kraanvogels. Prachtige taferelen. Helaas ook wel heel erg ver weg.

Voorlopig moet ik het met dit filmpje doen. Maar ik ben er wel heel blij mee. Want vanaf nu weet je: begin maart = kraanvogeltijd. Heb je zin om er eens een weekendje van tussenuit te gaan, dan op naar de Ardennen of naar Zuid-Limburg. En hopen op redelijk weer. Een rustig windje uit het oosten, geen regen. En dat net in die week de kraanvogels het op hun heupen krijgen en richting noordelijke gebieden vliegen. Dan krijg je dus dit en luister vooral ook naar dat prachtige geluid. Met grote dank aan René Jansen, collega bij VBK Media.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Limburg?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)