taxusspikkelspanner koos dijksterhuis

Koos Dijksterhuis vindt een spikkelspanner op het venster

Ja, ik ben er nog een van de ouwe stempel: zonder mijn papieren krantje is het leven niet veel waard. En dus pluk ik elke ochtend, hoe vroeg ook (hulde aan de bezorger) dagblad Trouw van de deurmat. Het laatste nieuws, een stripje, wat achtergrondartikelen, natuurlijk de pagina Religie & Filosofie en ook de dagelijkse column van natuurschrijver Koos Dijksterhuis. Van wie ik trouwens net een boek op de stapel heb liggen: Handboek voor natuurwandelingen. Nou, dan weet je welk boek ik binnenkort ga bespreken.
Ook Koos Dijksterhuis loopt ‘s morgens door het huis. Dit keer zag hij een nachtvlinder op het raam zitten. Een spanner, want hij houdt in rust zijn vleugels gespreid. Gelukkig ben ik niet de enige die er soms niet uitkomt. Ook Dijksterhuis heeft moeite met het determineren van de spanner. Is het de grote spikkelspanner misschien? Nee, de vlinder op het raam is kleiner.

Zo was ik precies twee jaar geleden ook in de weer. Ik vond ook een spanner op het raam, maar dan op het werk. Hij zat tegen de glazen voordeur aangeplakt. Dat moest natuurlijk worden gefilmd en ‘s avonds worden besproken. Maar wist ik veel welke spanner het was! En dus deed ik hetzelfde als wat Dijksterhuis deed: ik riep de hulp in van digitale hulptroepen. Dijksterhuis van deskundigen op waarneming.nl, ik riep de kenners via Facebook aan. Gelukkig ontvingen we beiden al snel bericht: dat het een taxusspikkelspanner was die tegen onze ramen geplakt zat.

De taxusspikkelspanner is een algemene soort, zo lees ik in de column van Koos Dijksterhuis. Ze komen op licht af. Zet in de schemering de lampen aan en wie weet plakt er morgen ook eentje tegen jouw raam aan.


Leestip

Nachtvlinders is het rijk geïllustreerde standaardwerk van Paul Waring en Martin Townsend met meer dan 900 soorten macro-nachtvlinders die in Nederland en België voorkomen. Nachtvlinders hebben een minder opvallend uiterlijk dan dagvlinders, maar dat wil niet zeggen dat ze minder mooi zijn.


 

Hier dan ‘mijn’ taxusspikkelspanner. Mocht één van mijn collega’s dit bericht lezen dan zullen ze de glazen deur voor onze hal meteen herkennen. De deur van ons kantoor toen Boekencentrum Uitgevers nog zelfstandig was. Nu zetelen we in het machtige Conclusion-gebouw naast Stadion Galgewaard in Utrecht. Waar ik trouwens ook vaak geniet van de natuur. De slechtvalk zit regelmatig hoog op het gebouw en over het water naast ons scheert de ijsvogel langs.

De beste vlindergidsen van dit moment:

[huge_it_portfolio id=”33″]