koolmees foerageert in een dode boom

Koolmees zoekt naar voedsel in een dode boom

Vogels die insecten eten zijn vaak bijzonder inventief. Ze weten precies waar ze het zoeken moeten. Onder de schors van een dode boom bijvoorbeeld. Laat de dode schors los, dan kruipen er insecten onder. En in het zachte, vermolmde hout wemelt het ook van de insectenlarven. Heerlijke hapjes voor vogels als de koolmees.

Deze koolmees filmde ik in de Achthovense Uiterwaarden. Ik had nog niet veel gefilmd, maar stuitte op mijn wandeltocht op een stuk rivieroever die begroeid was met meidoorns en wilgen. En daar stond dus ook een dooie boom tussen. Plots landde deze koolmees op de dode stam en begon er flink aan het schors te trekken. Dat zag ik met het blote oog natuurlijk niet zo gedetailleerd, maar op film is het veel beter te zien. Zeker wanneer je ook de sterk vertraagde beelden bekijkt.

Koolmezen behoren tot de talrijkste tuinvogels. Ze staan altijd wel in de top 10 tijdens de Tuinvogeltelling. Lees hier hoe je koolmezen in je tuin kunt lokken. Welnu, daar voegen we dan een nieuwe tip aan toe: laat een dode boom gewoon staan. Zeker weten dat ook andere insecteneters als spechten zich zullen laten zien.

Mooiste insectenboeken om cadeau te geven