Koolmees eet spinneneitjes

Binnenkort kun je weer meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Altijd een leuk evenement van Vogelbescherming Nederland. Heel Nederland kijkt een half uurtje naar de vogels in de tuin. De waarnemingen worden genoteerd en via een app doorgegeven aan de Vogelbescherming. En die publiceert aan het einde van het weekend de top 10 van meest geziene tuinvogels. Nou, ik weet haast zeker dat de koolmees hoog in de lijst zal staan!

Elk jaar staat de koolmees in de top drie. In 2019 zelfs op nummer twee, net achter de huismus die kennelijk op veel plaatsen nog in de tuin wordt gezien. Zelf heb ik al heel lang geen huismus in de tuin gezien. In onze hele buurt lijken de huismussen wel verdwenen. Nu hebben wij geen grote tuin en ook nog eens eentje die grenst aan een drukke weg, maar toch. We laten struiken staan, hebben vogelvoer in de aanbieding, een drinkschaal en… ook de kat van de buren. Die laatste heb ik nog nooit een tuinvogel zien vangen, maar dat de poes nu tuinvogels aantrekt… dat is niet één van zijn kernkwaliteiten. Ter verdediging van het de viervoeter: we hebben regelmatig last van muizen en dan kun je zo’n natuurlijke verdelger wel gebruiken.

In de tuin van onze buren staat een gouden regen. Tot mijn verbazing loopt hij elk voorjaar weer uit. De stammen zijn behoorlijk vermolmd. Het leven moet haast uit het boompje zijn. Maar dat is nu juist zo interessant voor tuinvogels! Onder de loshangende bast en in het zachte hout verstoppen insecten zich. Of ze leggen er eitjes. En dat weten die drommelse koolmezen maar al te goed. Zie deze koolmees eens hangen aan die dooie stam. Hij heeft een nest met spinneneitjes ontdekt en trekt dat vakkundig stuk. Zo zie je maar, zangvogels zijn ook nuttige verdelgers. Ze eten insecten die je misschien liever kwijt dan rijk bent. Een goede reden dus om koolmezen naar je tuin te lokken. Tips om dat te doen, lees je hier.

Doe mee met de Nationale Vogeltelling en ontdek welke vogels jouw tuin bezoeken. Wil je weten wat je moet doen, ga dan naar de website van Vogelbescherming Nederland. Een half uurtje maar en je bent helemaal bij! En wil je de koolmees leren herkennen, bekijk dan dit filmpje. Uit de losse pols geschoten, dwars door het dubbele glas van onze woonkamer met mijn Sony Cybershot. Ik ben vergeten het geluid te vervangen, je hoort dus een geraas waarvan ik de herkomst niet weet.