Koningspage (Iphiclides podalirius)
De koningspage is niet bepaald een dagvlinder die je in Nederland vaak zult zien. Sterker, sinds de 18e eeuw is het insect pas 50 keer in ons land waargenomen. Een van die vlinders die je hier met heel veel geluk als zwerver zult tegenkomen. En dat is jammer, want het is een schitterende vlinder, haast even imposant als de koninginnepage (dat natuurlijk niet zijn vrouwtje is, maar een aparte soort).

Uiterlijk
De boven- en ondervleugel zijn op de bovenzijde in de basis wit tot crèmekleurig. Wat overigens ook geldt voor de onderkant. Verticaal over de vleugels loopt een aantal zwarte strepen. Op de ondervleugels zie je aan de bovenzijde een rij blauwe parels en aan de binnenkant een oranje oog met ook iets van blauw erin. De twee staarten aan de ondervleugel geven hem echt het karakter van een page. Let trouwens ook eens op het lijf van de koningspage. De zwarte strepen op het lijf lijken wel een pyjama.

Leefgebied
De koningspage kom je tegen in heuvelachtige gebieden met open stukken waar liefst veel bloemhoudende struiken op groeien.

Vliegperiode
De koningspage vliegt in de periode mei tot en met september in verschillende generaties. Ik filmde de koningspage in de Brenne, op een zonnige dag in de eerste week van mei.

Gelijkende soorten
De koningspage lijkt op de koninginnepage. De meest in het oog vallende verschillen zijn de grootte (de koninginnenpage is beduidend groter dan de koningspage) en de blauwe verticale banen op de bovenvleugels van de koninginnenpage (op de bovenvleugels van de koningspage ontbreken die blauwe banen). De koninginnenpage heeft aan de binnenzijde van de ondervleugels bovendien twee opvallende compleet oranje stippen.

Tips van visdief

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

zakgids dagvlinders

veldgids dagvlinders