Lepelaar (fotograaf: Sjaak Huijer)

Komt een stel lepelaars voorbij

Nog een kleine nabeschouwing op mijn vlog die ik gisteren publiceerde. In mijn vlog kwamen een paar lepelaars voorbij, helaas maar kort. Ja, de zeldzame keren dat mijn stem op hol slaat gaat het rap ook. Maar ik was zo gelukkig geweest om de lepelaars veel langer te kunnen filmen. En die opnamen wil ik je natuurlijk niet onthouden.

Vanuit de nieuwe hut langs de N59, in de Hellegatsplaten, zagen Sjaak en ik ze voorbij komen. Aan de overkant van het water, en voortdurend met een argwanende blik op de hut gericht. Het duurde heel lang voordat ze ons als een bedreiging zagen, maar toen gingen ze dan ook subiet op de wieken. Dat is het nadeel van een vogelkijkhut die eigenlijk een gluurmuur is. De gaten groot en niet af te sluiten. En dat betekent dat de silhouetten van onze hoofden heel duidelijk afsteken achter de kijkgaten.

(Artikel gaat verder onder de foto’s)

Met de lepelaar gaat het goed in Nederland. Ik lees in de Vogelatlas van Nederland dat het zelfs héél goed met deze soort gaat. Komt vast door alle nieuwe natuur die in ons land is aangelegd. Dat zijn vaak ideale gebieden voor lepelaars. Want: het zijn vaak ook meteen waterbergingsgebieden. En waar ondiep water is, daar vind je al snel ook lepelaars.

De foto’s zijn uiteraard weer gemaakt door Sjaak Huijer.

Lepelaars in de Hellegatsplaten

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. De jubileumversie van de Kowa TSN-883 wordt geleverd met 25-60x oculair en een neopreen hoes.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!