Lepelaar (fotograaf: Sjaak Huijer)

Komt een stel lepelaars voorbij

Nog een kleine nabeschouwing op mijn vlog die ik gisteren publiceerde. In mijn vlog kwamen een paar lepelaars voorbij, helaas maar kort. Ja, de zeldzame keren dat mijn stem op hol slaat gaat het rap ook. Maar ik was zo gelukkig geweest om de lepelaars veel langer te kunnen filmen. En die opnamen wil ik je natuurlijk niet onthouden.

Vanuit de nieuwe hut langs de N59, in de Hellegatsplaten, zagen Sjaak en ik ze voorbij komen. Aan de overkant van het water, en voortdurend met een argwanende blik op de hut gericht. Het duurde heel lang voordat ze ons als een bedreiging zagen, maar toen gingen ze dan ook subiet op de wieken. Dat is het nadeel van een vogelkijkhut die eigenlijk een gluurmuur is. De gaten groot en niet af te sluiten. En dat betekent dat de silhouetten van onze hoofden heel duidelijk afsteken achter de kijkgaten.

(Artikel gaat verder onder de foto’s)

Met de lepelaar gaat het goed in Nederland. Ik lees in de Vogelatlas van Nederland dat het zelfs héél goed met deze soort gaat. Komt vast door alle nieuwe natuur die in ons land is aangelegd. Dat zijn vaak ideale gebieden voor lepelaars. Want: het zijn vaak ook meteen waterbergingsgebieden. En waar ondiep water is, daar vind je al snel ook lepelaars.

De foto’s zijn uiteraard weer gemaakt door Sjaak Huijer.

Lepelaars in de Hellegatsplaten

De beste telescopen om vogels te kijken: