Koekoek in de top

De afgelopen twee weken bracht ik twee keer een bezoek aan de Zouweboezem. En beide keren zag ik er een vracht aan bijzondere vogels, waaronder de snor, de sprinkhaanrietzanger en… de koekoek. De koekoek kennen we allemaal van zijn geluid, maar hoeveel Nederlanders weten hoe een koekoek eruit ziet? Dat worden er helaas steeds minder, want met de koekoek gaat het niet best, lees in de Vogelatlas van Nederland.

Maar eerst nog even stil staan bij die mooie waarnemingen. Tijdens mijn eerste bezoek liep ik over de Zederikkade en zag ik er twee vliegen. Ranke grijze vogels die je bij slordig kijken snel verwart met een sperwer. Een van de vogels riep echter koekoek en dus was het geen sperwer. Ze bleven rond hangen in de toppen van de bomen aan de overzijde van het water. Waar ondertussen een nachtegaal aan het zingen was in het struweel. Terwijl de koekoek wegvliegt kun je de nachtegaal nog net horen zingen in mijn filmpje.

Afgelopen maandag wandelde ik opnieuw over de Zederikkade. En warempel, daar zat weer een grijze stip in de top van de boom en opnieuw was het geen sperwer! Nu was ik in gezelschap van Vincent die foto’s maakte met een Nikon P1000. Deze supercamera vergroot tot 125 keer. Binnen een mum van tijd was het grijze stipje in de boom uitgegroeid tot een heuse vogel op een schermpje. Maar het resultaat verraste me toch nog enorm. Ik denk dat de koekoek op honderd tot honderdvijftig meter van ons vandaan zat. En kijk eens goed naar de foto. Je ziet zelfs de rode rand om het oog van de koekoek! Ik ben zeer van onder de indruk van de foto’s. Ook van de snor trouwens. Wat een bijzondere moerasvogel ook!

Weet je trouwens wat ook zo mooi is aan de koekoek? Ze flitsen werkelijk langs de bomen als ze met z’n tweetjes opvliegen. Ik vermoed mannetje en vrouwtje, maar wat een snelheid en souplesse! Landt er eentje in een boomtop dan weet je hoe laat het is. Daar zit een koekoek op de uitkijk. Ze houdt de zangvogels goed in de gaten. Weet op den duur precies waar de kleine karekiet, de rietzanger en zwartkop een nest hebben. En deponeert daar dan vliegensvlug een ei in. Dat zangvogels het niet zo hebben op de koekoek zagen we maandag ook. De koekoek in de top werd fel aangevallen door een rietgors. Zo gaat het in de natuur.

Over de achteruitgang van de koekoek

Nog even over de achteruitgang van de koekoek. Die voltrekt zich vooral op het boerenland. Waar struweel plaats maakt voor niets. Waar bomen geen functie meer hebben en neergehaald worden. En waar de insecten ook nog eens worden getrakteerd op wolken met gif. De koekoek leeft vooral van de harige rupsen van nachtvlinders. Welnu, met de enorme achteruitgang van de insectenpopulaties is het aantal harige rupsen ook flink gereduceerd. Geen rupsen, dan ook geen koekoeken. Je kunt je ook afvragen wat dit op termijn allemaal doet met ons voedsel, het water dat we drinken en het voedsel dat we consumeren, maar goed. De koekoek zie je nog wel in geweldige gebieden als de Zouweboezem. Koesteren dus, dit soort paradijsjes.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)