grutto koos dijksterhuis

Koeien en grutto’s in de wei

CameraNU.nl

De column van Koos Dijksterhuis is vandaag gewijd aan de weidevogels in de Ripen, ‘ruim honderd hectare grasland bij het Koningsdiep in Zuidoost-Friesland. Het schijnt daar te knetteren en te gonzen van de weidevogels als grutto, tureluur, kievit, veldleeuwerik en watersnip. Merkwaardige uitdrukkingen bezigen sommige vogelaars toch. ‘Het knettert en gonst’ van de weidevogels. Ooit een weidevogel horen knetteren? Dat hebben maar weinig mensen denk ik. Hoewel. In vroeger tijden werden ook weidevogels gebraden boven een knetterend vuurtje. Lees het duurste boekproject ooit in Nederland maar eens, Nederlandsche Vogelen van Nozeman en Sepp. In deze antieke vogelgids kun je lezen hoe een van de auteurs een grutto bereid. Een grutto schijnt voorwaar best lekker te zijn. Kun je je toch ook niet voorstellen. Een grutto braden…
Maar laat ik vooral geen muggen afvangen bij een andere schrijver. Zelf had ik in plaats van knetteren en gonzen geschreven van ‘het miegelt er van de weidevogels’. Ook geen best Nederlands, sterker nog, op Google lees ik dat miegelen ergens de betekenis heeft van motregenen. Hoe ik het nou gepresteerd krijg om het werkwoord miegelen in verband te brengen met ‘wemelen’, weet ik werkelijk niet. Foutje in de hersenen, vrees ik. Aan de andere kant, sommige uitdrukkingen zijn toch best leuk, al kloppen ze niet. Dus laat het bij Koos maar knetteren en gonzen en bij mij miegelen. Heb je weer eens een reden om te lachen. Doe het alsjeblieft wel een beetje besmuikt.

Er zijn gelukkig ook in het westen van ons land nog plaatsen waar het knettert en gonst van de weidevogels. In de Donkse Laagten bijvoorbeeld. Dat gebied is helemaal ingericht voor weidevogels en ook rond het natuurgebied zijn er boeren die rekening houden met weidevogels. Al een paar jaar achter elkaar zie ik in het weiland uit dit filmpje grutto’s foerageren. Ik filmde er zelfs twee jaar achter elkaar jonge grutto’s. Het gras schiet ook in mei nog hoog op. Er lopen maar een paar koeien in de wei, precies goed voor grutto’s. De koeienvlaaien trekken massa’s vliegen aan, voedsel voor de kuikens. En evenals de Ripen is de Donkse Laagten een enclave tussen doodse groene velden.

Dat het ook anders kan lees ik in het blaadje van Natuurmonumenten waar een boer besloot op de biologische toer te gaan. Hij werkt nu met de natuur en niet tegen de natuur. Hij maait zijn gras op uitgekiende wijze. Rijdt vaste mest uit in plaats van drijfmest. Zaaide een bloemenmengsel uit op zijn weiland. ‘Gemakkelijk was het niet,’ zegt hij. ‘Maar nu komen de studenten op zijn erf om te kijken hoe het ook kan.’ En wat ook mooi is: deze manier van boeren vergt minder energie, hij heeft geen krachtvoer meer nodig, de veearts komt minder vaak langs en hij krijgt 25 procent meer voor zijn melk. Hogere opbrengsten, minder kosten. Daar tekent menig bedrijf voor. Ik zeg: aanschouw het wonder bij boer Auke Stremler in de Lionserpolder. Goed voorbeeld doet navolgen.

De beste verrekijkers om insecten te kijken:

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,8 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Vortex stelt op 1,4 meter haarscherp. Deze verrekijker is robuust en levert echt een topbeeld. Is een duurder model, maar kan zich qua beeldkwaliteit meten met de absolute topmodellen. Deze outsider moet je echt eens proberen.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.

De Swarovski NL Pure is hét paradepaardje van dit uitmuntende en geliefde merk. Deze verrekijker is gemaakt uit de beste materialen, voorzien van de beste coatings, ligt uitermate prettig in de hand en is ook lekker licht. De close-focus van 2 meter is dan wel de grootste in dit overzicht, maar op twee meter insecten kijken heeft als prettige bijkomstigheid dat je de insecten nauwelijks verstoort. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wat mij betreft de close-focus bij dit model wat tegenvalt gezien de hoogte van het aankoopbedrag.

Het nieuwste paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. Dit model is aanmerkelijk lichter van gewicht dan de Swarovski NL Pure. Nog belangrijker is de close focus. Die is met 1,2 meter werkelijk ideaal voor mensen die insecten willen kijken met hun verrekijker. Het beeld is helder, enigszins koel te noemen. Een uitstekend alternatief voor wie op zoek ik naar een ware topkijker. Dit model is ook nog eens flink goedkoper dan de NL Pure van Swaroviski.