gewone pad met macrolens samsung s7

Knipogende pad in de tuin
Zit ik een blogje te typen aan de tuintafel, zie ik vanuit een van mijn ooghoeken een gewone pad over het tuinpaadje kruipen. Een grote dit keer, geen broed. Speciaal voor dit soort van verrassingen had ik mijn Samsung S7 klaar liggen. Met daarop geclipt de macrolens die ik voor Vaderdag kreeg. Ontzettend handig en belangrijker: je kunt er nog echt macrofilmpjes mee maken ook!

De gewone pad is ook een slome pad. Hij blijft netjes zitten als ik me uitstrek op het pad. Camera aan, mobiel vlak voor zijn kop neer zetten en filmen maar. Verrast ben ik door het ongewone effect. De macrolens focust op een heel klein deel van de paddenkop. Op zijn oog welteverstaan. Het oog dat twee keer dichtgeknepen wordt. Duidelijk is te zien dat het een doorschijnend vlies is dat de pad over zijn oog trekt. 

In het nieuwste nummer van Vogels, het tijdschrift van Vogelbescherming Nederland, lees ik dat Intratuin en Vogelbescherming een samenwerking zijn aangegaan. Mensen die hun tuin wel willen vergroenen, maar niet weten hoe ze dat moeten doen, kunnen om hulp vragen bij Intratuin. Hoewel onze tuin al behoorlijk groen is, vind ik dat er nog te veel planten in staan die niet aantrekkelijk zijn voor insecten. De hortensia’s bijvoorbeeld. Nooit dat ik een bij of vlinder op de bloemen zie foerageren. En zo nog een paar planten. Dit najaar moet het gaan gebeuren. Onnutte planten eruit, en vogels- en insectenvriendelijke planten en struiken erin. Op naar het tuincentrum dus, of naar een online winkel als Vivara. Want ik spreek in dit verband Vogelbescherming graag na: ‘Het is heel belangrijk dat tuinen vogelvriendelijk worden ingericht; die vormen immers een groot deel van het oppervlak van ons land.’ En zeg nu zelf: vogels, amfibieën en insecten in de tuin, het maakt je eigen stukje wereld een stuk aantrekkelijker.

Deze pad kroop gisteren rond op ‘ons stukje wereld’. Na afloop verdween hij tussen de planten:

Maak van je tuin een insectenparadijs met een van deze planten: