Kneu recht boven mijn hoofd

Gisteren bezochten we de Tongplaat, dat prachtige stukje Biesbosch bij Dordrecht. Zonovergoten was het er, en gelukkig niet heel druk. Af en toe kwam ik een paar mensen tegen, maar dat kon met een goede slalom-actie wel opgelost worden. Bij de vogelkijkhut was het gelukkig ook rustig. Terwijl ik daar bezig was met het filmen van een blauwborst, streek een kneu neer in de top van een wilg. Nou ja, een buitenkansje dus!

Daar zat’ie dan, de prachtig roze neef van de gewone vink. De kneu is een vogel van halfopen landschap, vooral in de buurt van water. De kneu moet het hebben van dicht struweel. Daarom is hij in de duinen langs de kuststrook nog zo talrijk. Ze vinden daar volop doornige struwelen zoals duindoorn, meidoorn en braam, zo lees ik in de Vogelatlas van Nederland. Maar eerlijk gezegd gaat het met de kneu niet best. De aantallen lopen terug, zowel van de broedvogels als de wintergasten. De intensieve landbouw is de oorzaak. Daar verdwijnt het groen steeds meer en zeker het dichte struweel. Meer groen in de bebouwde kom haalt voor de kneu niets uit, want daar leeft hij niet of nauwelijks.

Dat geschreven hebbende, is de kneu gelukkig nog geen zeldzame broedvogel. Er zijn nog tussen de 30.000 en 50.000 broedparen in Nederland. Toch nog altijd een fors aantal. En dat is mooi, want de kneu is een schitterend vogeltje! Zacht roze, en vaak een beetje pluizig. Schattig, zou ik ook kunnen schrijven, maar dat vind ik dan weer een beetje te soft klinken.

‘Mijn’ kneu hield zich stevig staande in de top van de wilg die heen en weer zwiepte in de wind. Hij hield stand, maar degene die de camera vast hield had het er maar moeilijk mee. Gelukkig had ik ook nog wat beelden in mijn archief en die laat ik je ook zien:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)