Kleinst waterhoen

Vandaag deden Sjaak en ik weer een rondje Zeeland. De Brouwersdam was de eerste tussenstop, maar daar was het opvallend rustig. Geen bonte strandloper, kanoet en drieteenstrandloper gezien. Jammer, want we wilden die juist nog in zomerkleed vast leggen. Er stond trouwens een stevige bries, en die noopte ons toch naar Wissenkerke af te reizen, hoewel we dat eerst niet van plan waren. We gingen nu toch. Allereerst voor de vogelkijkhut in de Inlaag Keihoogte, en in de tweede plaats voor de bijzondere waarneming die er was gedaan: die van het kleinst waterhoen.

Om met de hut te beginnen: toen we onze auto er parkeerden, kwam juist een andere vogelaar terug wandelen. Mijn vraag ‘Is er wat te zien?’ beantwoordde hij met: ‘Jazeker, een hut vol vogelaars.’ Niet bepaald corona-proof dus, en laat staan rustig. We lieten de hut voor wat hij was, en gingen naar de voormalige landbouwhaven bij Colijnsplaat. In de inlaag ervoor werd het kleinst waterhoen gezien. Maar ook daar zaten de fotografen op een rijtje en ze zaten er bovendien niet al te actief bij toen we arriveerden. Er werd nog niets gezien. Dan maar de visdiefjes op het slik bekijken.

Maar ja, na een half uur naar visdiefjes te hebben getuurd, begon dat kleinst waterhoen mij toch wel dwars te zitten, of beter gezegd: het gebrek aan een kleinst waterhoen. Een gebrek dat vervuld moest worden. Ik kon de verleiding niet weerstaan. Op naar de groep fotografen dus, die nu zichtbaar actief waren. Het geratel van de camera’s was niet van de lucht. Jazeker, het kleinst waterhoen vertoonde zich regelmatig aan de mensheid!

kleinst waterhoen fotograaf Sjaak Huijer
kleinst waterhoen (fotograaf: Sjaak Huijer)

Het kleinst waterhoen is familie van de rallen. Zoals de naam al zegt, het is de kleinste van alle rallen. Een volwassen kleinst waterhoen heeft een blauwgrijze borst, een zelfde kleur als het ‘gewone’ waterhoentje. ‘Ons’ kleinst waterhoen was echter bruin, een teken dat dit nog een juveniel is, oftewel een jong. Hij of zij is op doortrek. Nog even rondscharrelen in de rietkraag, zich er nog even lekker vol eten, en dan weer verder op weg naar Zuid-Europa en nog verder, naar Afrika. Wonderlijk toch dat zo’n piepkleine vogel helemaal naar Afrika trekt!

In Nederland is het kleinst waterhoen een zeer zeldzame broedvogel. En ook tijdens de doortrek wordt hij niet veel gezien. Het kan ook liggen aan de verborgen levenswijze van de vogel. Hij leeft verborgen in het riet. Je oog moet er maar net opvallen.

Een regenbui jaagde alle fotografen vanmiddag naar de auto. Dure apparatuur bloot stellen aan de elementen is niet verstandig. Ik stond ook op het punt om op te stappen. ‘Nee,’ zei Sjaak, ‘die regenbui drijft zo over. Blijven zitten!’ En jazeker, na een halve minuut stopte het met regen en hadden we het rijk alleen. Heel voorzichtig iets lager gaan zitten en warempel, daar kwam onze zeldzaamheid weer tevoorschijn. Heel schuw zijn kleinst waterhoenen niet, maar gedraag je wel heel rustig en onopvallend. Bij het minste op geringste gerucht schiet hij weer terug de rietkraag in. Wij hadden ondertussen alle gelegenheid het beestje in alle rust te filmen en te fotograferen.

Waar het kleinst waterhoen zich liet zien

Voor degenen die wellicht de komende dagen het kleinst waterhoen wil zien op Noord-Beveland: koers aan op de Emelissedijk, Colijnsplaat. Rijdend in de richting van de zeedijk, bevindt zich tussen de twee inlagen een vogelkijkhut. Rechts van de hut zie je een plasje met een brede rietkraag. In het ondiepe water en net in de rietkraag scharrelt het kleinst waterhoen rond. Tot zolang het duurt uiteraard.

PS.
Toen Sjaak en ik voor de ingang van de vogelkijkhut de vlog wilden opnemen (lekker uit de wind), stoof er plots een kerkuil op uit de struiken. Hij vloog een rondje en landde toen in één van de struiken verderop. Voor het eerst van mijn leven dat ik overdag een kerkuil zag!

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!