kleine zwartkop in de camargue

Kleine zwartkop in de Camargue

Om een kleine zwartkop te horen, hoef je in de Camargue niet veel moeite te doen. Sterker nog, het was de eerste vogel die ik er zag en hoorde! Maar dat had ik te danken aan de gele hesjes die precies op dat moment in Arles demonstreerden. Waardoor het verkeer op de snelweg vast kwam te staan. En wij anderhalf uur voor de brug stil stonden. En vanuit het struweel hoorde ik een geluid dat ik nooit eerder had gehoord. Jazeker, een zingende kleine zwartkop!

Om een kleine zwartkop te filmen, moet je ook in de Camargue echter héél veel moeite doen. Wanneer je althans niet uren stil wil zitten wachten voor een struik. Daar had ik niet veel zin in, want a) de week vloog toch al om en b) ook dan is het resultaat ongewis. Hij laat zich zelden zien en als hij zich laat zien, dan meestal met een paar takjes ervoor. En zie dan maar eens scherp te stellen op een beweeglijk beestje als de kleine zwartkop.

De paar seconden dat ik hem in beeld kreeg, zie je hieronder. Dat was in het vogelpark vanachter een vogelkijkscherm. Je hoort op de achtergrond dan ook dwergstern en steltkluut roepen. De kleine zwartkop zag ik verder ook nog bij Pont Van Gogh, bij de zoutbergen in de monding van de Rhône, in Salin de Badon en in Centre de la Chapelière.

Verwar de kleine zwartkop trouwens niet met ‘onze’ zwartkop. Het is echt een heel ander beestje. Dat zie je aan het petje (de kleine zwartkop heeft veel meer zwart) en aan het opvallende rode oog van de kleine zwartkop. Hopelijk binnenkort een filmpje waarin ik ze naast elkaar zet.