kleine zwanen

Kleine zwanen in Polder Gijbeland

Kleine zwanen. Jaarlijkse wintervogels in de Alblasserwaard. Maar heb ik het mis dat er dit jaar minder kleine zwanen in de waard bivakkeren? Afgelopen zondag deed ik een rondje door de Alblasserwaard. Daar waar ik op de gekende locaties kleine zwanen vermoedde, bleken knobbelzwanen te zitten. Bij Ottoland zag ik een prachtige familie wilde zwanen. Maar tot dat moment geen kleine zwanen.

En toen nam ik bij Brandwijk in Polder Gijbeland de bocht en zag ik weer een groep knobbelzwanen. Aardig dicht bij de polderweg. En daarachter, jazeker, kleine zwanen met hun kenmerkende geel met zwarte snavel. De derde zwanensoort die dag! En ook de kleine zwanen zaten niet ver van de weg vandaag.

Kleine zwanen zijn in de winter talrijker dan de wilde zwanen, lees ik in het Handboek Vogels van Nederland en België. Tussen de 1.500 en 3.000 wilde zwanen tegenover 11.000 tot 14.000 kleine zwanen. Beide soorten zie ik graag. En al helemaal in de Alblasserwaard waar de witte vogels prachtig afsteken in de groene weilanden. Een paar weken geleden filmde ik in Zeeland al een flinke groep kleine zwanen, maar die zaten op een modderige akker. Dat levert toch een heel ander tafereel op.

Zolang het koudere winterweer aanhoudt, zullen de drie zwanensoorten nog in de Alblasserwaard te zien zijn. Trek erop uit en wie weet kom je deze groep ook weer tegen:

De beste vogelgidsen voor kinderen: