kleine zwanen schouwen duiveland sjaak huijer a

Kleine zwanen op Schouwen-Duiveland

Jaarlijks overwinteren er kleine zwanen op Schouwen-Duiveland. Voor mij behoren kleine zwanen tot de vogelsoorten die ik minstens één keer moet hebben gezien in de winter. Zijn we op Schouwen-Duiveland om vogels te kijken, dan rijden we altijd even om voor deze hagelwitte verschijningen (de volwassen exemplaren althans, de jongen zijn grijs zoals je op de foto’s van Sjaak kunt zien).

Als wij op Schouwen-Duiveland op zoek gaan naar kleine zwanen, dan doen we dat tussen de dorpen Bruinisse, Oosterland en Ouwerkerk. Aan de zuidkust van het eiland dus. Als de boeren de resten van suikerbieten en andere gewassen nog op het land hebben laten liggen, dan kunnen er flinke groepen kleine zwanen op af komen. Vorig jaar filmde ik een grote groep kleine zwanen bij Viane. Weliswaar op flinke afstand, maar met een telescoop konden we ze goed bekijken.

Dit weekend filmde ik weer kleine zwanen bij Viane. Nu in het natuurgebied Klein Beijerenpolder. Er stond al een groepje kleine zwanen in dit leuke gebiedje, maar met de koppen tussen de veren. En op flinke afstand. Niet te filmen dus. Maar toen kwam een groepje van zes aanvliegen. Die wist ik nog redelijk te volgen met de camera. En Sjaak met de zijne. Je ziet in het filmpje hoe ze de landing inzetten en worden verwelkomd door de rest.

Goede nieuws van dit weekend

Het goede nieuws van dit weekend was dat er jonge vogels meevlogen. Het groepje van zes was waarschijnlijk een complete familie. Twee volwassenen en vier juvenielen. Met de kleine zwaan gaat het wereldwijd niet heel goed, zeg gerust ronduit slecht. De populatie staat zwaar onder druk. En dan is het extra belangrijk dat er voldoende jonge exemplaren groot worden. Die kunnen zich uiteindelijk ook weer voortplanten… Dat tot dit groepje vier juvenielen behoren (en in de Klein Beijerenpolder ook een aantal jonge exemplaren zaten), is dus goed nieuws.

De beste plekken om kleine zwanen te zien op Schouwen-Duiveland

Deze winter kun je de kleine zwanen vooral in deze twee gebieden op Schouwen-Duiveland zien:

  1. De omgeving van Viane. Dit voormalige landbouwhaventje kijkt uit over een enorm slik- en kweldergebied. In de polders langs Viane zitten groepjes kleine zwanen. Vergeet de Klein Beijerenpolder niet! Viane ligt in de driehoek Bruinisse – Oosterland – Ouwerkerk.
  2. De omgeving van Drieschor. Hier worden deze winter ook veel meldingen gedaan van kleine zwanen. Soms van groepjes van enkele tientallen exemplaren. Zoek de kleine zwanen in de polders tussen Sirjansland – Drieschor – Brouwershaven.

De meest recente waarnemingen van kleine zwanen

Op waarneming.nl kun je heel eenvoudig zoeken op soorten. Zo kun je een overzicht maken van alle waarnemingen van een vogel in een bepaalde periode. Voor de kleine zwaan doe je dat als volgt:

  1. Ga naar waarneming.nl.
  2. Kies in het menu Ontdek het submenu Soorten.
  3. Vul hier in ‘kleine zwaan’ en vink aan: Inclusief ondersoorten, hybriden, verzamelsoorten, etc. De kleine zwaan wordt namelijk als een ondersoort van de fluitzwaan gezien. Vink je dit niet aan, dan krijg je geen resultaat. En dan natuurlijk Enter.
  4. Klik op kleine zwaan.
  5. Klik op de tab Waarnemingen.
  6. Klik op de tab Kaarten.
  7. Op de kaart van Nederland staan de waarnemingen als rode hokken aangegeven. Geen rode hokken betekent: geen waarnemingen. Je kunt inzoomen en klikken op de rode hokken. Hoe roder hoe meer waarnemingen.
  8. Eenmaal op een hok geklikt, kun je rechtsboven ‘in het hok’ ook nog wat instellingen aanpassen. Kies voor Topo of OpenTopo om de plaatsnamen zichtbaar te maken. Handig voor het navigeren.

Dan nu mijn filmpje van de familie kleine zwanen die de landing inzetten:

De beste telescopen om vogels mee te kijken: