kleine zwanen sjaak huijer

Kleine zwanen bij Bruinisse

Na een lange vogeltocht over Schouwen-Duiveland, vonden we bij Bruinisse een groep kleine zwanen. Ze zaten op een modderige akker. Gek eigenlijk. Bij ons in de Alblasserwaard zie je kleine zwanen vrijwel uitsluitend in groene weilanden. En in Zeeland dus op kale, modderige akkers, liefst met hier en daar een ondiepe plas water. 

Twee kleine zwanen waren geringd. Het staat niet heel fraai, die enorme gele ringen om de hals. Maar toch is wetenschappelijk onderzoek hard nodig. Want echt goed gaat het niet met de kleine zwaan. Er schijnt in landen als Rusland nog op deze sierlijke zwaan te worden gejaagd… Maar ook op Nederland rust een grote verantwoordelijkheid. Ik lees in het Handboek Vogels van Nederland en België dat driekwart van de wereldpopulatie in Nederland overwintert. Als wij hier in Nederland dingen niet goed doen, dan heeft dat dus grote gevolgen voor de kleine zwaan.

De boer die deze akker in bezit heeft, doet het in elk geval goed. De kleine zwanen lijken het prima naar hun zin te hebben. En dat er op het eind van het filmpje ook honderden ganzen bij komen, is ook een goed teken. En ook nu weer maakte Sjaak de foto boven het artikel.

De beste vogelgidsen van dit moment: