Kleine vos (Aglais urticae)
De kleine vos kom je gelukkig in vrijwel elk natuurgebied in Nederland tegen. Het is een mooie kleurige vlinder die eitjes op de brandnetel legt. De rupsen zijn zwart met geel, zeer herkenbaar. De kleine vos is een echte tuinvlinder. Plant een vlinderstruik en geheid dat je hem vroeg of laat in de tuin ziet verschijnen.

Uiterlijk
De kleine vos is een kleurrijke dagvlinder. Op de bovenzijde van de vleugels staat aan elke rand een rij blauwe parelvlekken. De grondkleur is oranje. In het oranje staan drie zwarte vlekken. De onderkant van de kleine vos is bruin is allerlei tinten.

Leefgebied
De kleine vos kun je overal tegenkomen.

Vliegperiode
De kleine vos vliegt van februari tot oktober. Hij overwintert als vlinder en ontwaakt op de eerste de beste warme lentedag.

Gelijkende soorten
De kleine vos heeft een grote broer: de grote vos. De grote vos is een vage kopie van de kleine vos. Hij is uiteraard iets groter. Het belangrijkste onderscheid tussen beide vlinders is dat bij de grote vos de blauwe parelvlekken op de bovenkant ontbreken. In het oranje van de voorvleugel staan vier zwarte vlekken (bij de kleine vos zijn dat er drie). Helaas is de grote vos in Nederland een ernstig bedreigde vlindersoort.

Tips van visdief

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

veldgids dagvlinders

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen