kleine rietgans wijngaarden polder sliedrecht

Kleine rietgans bij Wijngaarden

Vanmorgen las ik op waarneming.nl dat er een kleine rietgans was gezien in Polder Sliedrecht. Op mijn route van de Biesbosch naar de Donkse Laagten passeerde ik de polder, maar ganzen zag ik niet. Tot ik plots vlak voor het dorpje Wijngaarden een groep toendrarietganzen zag. Een mede-vogelaar stond er met een indrukwekkende telelens te fotograferen en ik vroeg hem of hij de kleine rietgans zag. ‘Jazeker,’ antwoordde hij, ‘ongeveer de zesde gans van rechts’. Dat was dus geluk hebben!

Maar geluk hebben is nog geen geluk krijgen. De verschillen tussen toendrarietgans en kleine rietgans zijn namelijk maar klein. Waar de toendrarietgans oranje poten en snavelpunt heeft, daar heeft de kleine rietgans roze poten en snavelpunt zo leert mij de befaamde gids voor de minimale verschillen tussen vogels Vogeldeterminatie. Dat verschil moet je duidelijk kunnen zien, zou je denken. Maar het leek wel of ik ter plekke kleurenblind was geworden. Ik moest hard werken om de verschillen op te merken, maar toen ik het door had, was de determinatie zeker. Ik zat pal voor een kleine rietgans, mijn eerste deze winter, sterker nog, mijn eerste in mijn hele leven! Ik had nog nooit eerder een kleine rietgans gezien, althans niet bewust. Of het was zo lang geleden, dat ik de waarneming faliekant vergeten. Hoe dan ook, gewoon een mooie waarneming!

En toen hoorde ik plots op de Tolsteeg een luid getoeter en zag ik dat een vrachtwagen achter me stond. Ik startte mijn auto en reed door het dorpje Wijngaarden. En ik wist: aan de andere kant van het dorp, daar zitten kleine zwanen. Dus ik reed van de kleine rietgans naar de kleine zwanen. Dat is toch geweldig!

De kleine zwanen zaten zo dichtbij niet. Ze waren zo groot als speldenknopjes, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik heb mijn eerste kleine zwanen van deze winter in de Alblasserwaard ook weer gezien. Hopelijk kan ik ze de komende weken van dichterbij filmen, want dat is ondertussen een persoonlijke traditie.

Mijn vogeltocht vandaag was trouwens buitengewoon geslaagd. Na de kleine zwanen ging ik verder naar de Donkse Laagten en daar wist ik de roodhalsgans tussen de brandganzen te filmen. En vanmorgen vroeg filmde ik in de Biesbosch de zeearend (twee zelfs), het nonnetje, twee roodborsttapuiten, een vage grote zaagbek en een fraaie wintertaling van dichtbij. Deze opnamen volgen nog, dat begrijp je.