Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia)
De kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia) is een opvallend oranje vlinder die je ondanks zijn afmeting niet zomaar over het hoofd ziet. Ik heb de kleine parelmoervlinder nog niet vaak gezien. Alleen in de Haute-Savoie in Frankrijk zag ik er een paar die ik ook wist te filmen evenals een paar jaar later in Noord-Italië op de berg de Mottarone tussen het Lago Maggiore en het Ortameer.

Uiterlijk
De kleine parelmoervlinder zie je niet zomaar over het hoofd vanwege het fel oranje en de opvallende zwarte stippen op de bovenvleugels. Het is bijna een soort van pantervlekken. De onderzijde van de vleugels zijn niet minder fraai. De grote witte vlekken zijn prachtig om te zien. Het zijn opvallend grote vlekken. Ik ken geen andere parelmoervlinder die zulke grote parelmoervlekken heeft.

Leefgebied
De kleine parelmoervlinder is in Nederland helaas een zeldzame soort. Ik heb deze vlinder nog nooit in ons land gezien. De grootste kans maak ik in de duinen en in het oosten van de provincie Noord-Brabant. Ik filmde mijn kleine parelmoervlinders in het hooggebergte in de Haute-Savoie (Frankrijk).

Vliegperiode
De kleine parelmoervlinder vliegt van april tot eind oktober in meerdere generaties.

Gelijkende soorten
Bij parelmoervlinders is het altijd even goed kijken. Het vlekkenpatroon op de boven- en ondervleugels is echter aardig uniek. Koop een goede vlindergids en probeer altijd een foto te maken van de vlinder in het veld. Eenmaal thuis zie je dan al snel dat het een kleine parelmoervlinder betreft.

Tips van visdief

veldgids dagvlinders

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen