Kleine ijsvogelvlinder (Limenitis camilla)
De kleine ijsvogelvlinder is een opvallende vlinder. Zwart-wit van boven en een prachtige onderkant met bruin, wit en stevige vlekken. In Nederland is de kleine ijsvogelvlinder behoorlijk zeldzaam. Ik filmde deze kleine ijsvogelvlinder in het Pitztal in Oostenrijk. Ik zag een vlinder op een statige manier naar beneden zweven. Ik volgde hem, net zolang tot hij landde op een van de quads die daar geparkeerd stonden. Kennelijk kon hij de benzinewalm niet weerstaan. Een minuut lang kroop hij over de tank om toen zijn tocht te vervolgen. Wil je de kleine ijsvogelvlinder een handje helpen, plant dan kamperfoelie aan in je tuin. Daar leeft de rups namelijk van.

Uiterlijk
De kleine ijsvogelvlinder is op de bovenzijde zwart, althans bij het mannetje. De grondkleur bij de vrouwtjes is donkerbruin. Het exemplaar dat ik filmde is dus een mannetje. De opvallende witte stippen vormen een heel flauwe V-vorm. De onderzijde is bruin met een witte baan. In het bruin prijken krachtige zwarte vlekken.

Leefgebied
De kleine ijsvogelvlinder leeft in halfopen bossen die het liefst een beetje of heel erg vochtig zijn. En waar de kamperfoelie groeit, uiteraard. In Nederland is de kleine ijsvogelvlinder zeldzaam. Je kunt hem in het oosten van het land zien, in de Achterhoek, Twente en Limburg. Ook in Brabant wordt hij wel gezien. Zo kom ik ieder jaar een aantal meldingen tegen in de Kampina bij Boxtel.

Vliegperiode
De kleine ijsvogelvlinder kun je tegenkomen in de periode juni tot en met augustus.

Gelijkende soorten
De vlinder die het meest lijkt op de kleine ijsvogelvlinder is de spireazwever. Die zult je echter in Nederland niet tegenkomen. Op vakantie in het zuiden van Europa echter wel. Ik filmde een spireazwever in Noord-Italië. De verschillen tussen spireazwever en kleine ijsvogelvlinder kun je zien in de video hieronder. Heb je het eenmaal gezien, dan is de herkenning geen probleem meer.

Ook de grote weerschijnvlinder zou je bij oppervlakkige beschouwing met de kleine ijsvogelvlinder kunnen verwarren. Maar de kleine ijsvogelvlinder ontbeert de blauwe zweem. Zie voor de verschillen de video hieronder.

 

Tips van visdief

bijen en hommels maureen kemperink

een verhaal met een angel dave goulson

veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen