Klein koolwitje (Pieris rapae)
Het klein koolwitje is de meest algemene dagvlinder in Nederland. Zodra de zon schijnt, vliegt hij uit. Soms zie je er tientallen boven een bloemrijke berm vliegen.

Uiterlijk
Het klein koolwitje is wit. Dat is wel het meest opvallende element. Een koolwitje herken je direct. Het klein koolwitje heeft op de bovenzijde van de voorvleugel twee zwarte stippen. Bij de vrouwtjes zijn deze stippen dikker aangezet dan bij de mannetjes. Op de bovenkant van de ondervleugel prijkt ook een zwarte stip, maar minder prominent. De bovenste punten van de voorvleugel zijn bezet met zwart. Deze zwarte rand komt nooit onder de zwarte vlek in het midden van de vleugel.

Leefgebied
Het klein koolwitje zie je in praktisch elk natuurgebied vliegen. Ook in tuinen en parken is hij talrijk.

Vliegperiode
Het klein koolwitje kun je van april tot en met oktober zien vliegen. Dat zijn wel verschillende generaties, drie namelijk. De ene generatie gaat, de andere generatie komt.

Gelijkende soorten
Het klein geaderd koolwitje lijkt sterk op het klein koolwitje. Bij het klein geaderd witje zijn de aderen echter groen bestoven. De aders vallen direct op, zeker op de onderzijde.

Het groot koolwitje heeft op de bovenzijde van de voorvleugel geen zwarte vlekken. De zwarte rand van de vleugelpunten van de voorvleugels zijn bovendien veel dikker en sterker aangezet. En zoals de naam als zegt: het groot koolwitje is groter dan het klein koolwitje.

Tips van visdief

veldgids dagvlinders

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen