Klaverblauwtje (Cyaniris semiargus)
Een van de vele redenen om over de Gotthardpas te rijden in plaats van door de Gotthardtunnel is het klaverblauwtje. Helemaal bovenaan, hoger konden we niet, vlogen blauwtjes rond. Wist ik veel welke soort het was. Filmen lukte gelukkig en eenmaal thuis riep mijn veldgids dagvlinders me toe: klaverblauwtje.

Uiterlijk
De stippen op de onderkant van de ondervleugel overtuigden me. Het is een vrouwtje, want bruin op de bovenzijde. De mannetjes zijn helderblauw, maar die ene korte opname van een mannetje is helaas mislukt.

Leefgebied
Het klaverblauwtje vind je op kalkgraslanden. Bloemrijke velden met een vochtige bodem. En dat klopt helemaal, want daar bovenop de Gotthardpas was het behoorlijk nat door de beekjes die er stromen.

Vliegperiode
Het klaverblauwtje kun je gedurende een lange periode in het jaar zien. Van mei tot en met september. Dat is op een maand na een half jaar!

Gelijkende soorten
Blauwtjes herkennen vind ik erg lastig. In het veld kom ik er vaak niet uit. Maar dat komt ook omdat ik dan gespitst ben op filmen. Thuis zoek ik wel uit wat het was. Zou je alleen de bovenzijde fotograferen of filmen, dan kom je er nog niet uit. De onderkant is vaak even belangrijk, zo niet belangrijker. Het patroon op de onderkant van de ondervleugel geeft vaak de doorslag. Dan nog ben ik vaak blind voor de verschillen. Wat ik er mee wil zeggen? Dat veel blauwtjes heel sterk op elkaar lijken en dat je ze maar het beste van alle kanten op de korrel kunt nemen.

Tips van visdief

Orchideeën van Europa bo mossberg

veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen

bijen en hommels maureen kemperink